Linkovi

Sljedeći tjedan u Annapolisu počinje mirovna konferencija o Srednjem istoku


Sjedinjene su Države na mirovnu konferenciju o Srednjem istoku pozvale pedesetak država i međunarodnih organizacija. Među pozvanima na skup, koji će se održati u Akademiji ratne mornarice u Annapolisu, nedaleko od Washingtona, bit će predstavnici arapskih država, Izraela, Palestinske uprave i više europskih, azijskih i afričkih zemalja. Pripremajući mirovnu konferenciju, državna tajnica Condoleezza Rice i međunarodni izaslanik za Srednji istok Tony Blair boravili su u više zemalja regije, promičući zalaganje za rješenje koje podrazumijeva postojanje dvije države – nezavisne Palestine koja bi bila uspostavljena uz granicu s Izraelom. Ako je suditi po izjavi pomoćnika državne tajnice Davida Welcha,Washington za sada izbjegava prognozirati krajnji ishod skupa:

"Nije na meni da određujem očekivanu razinu uspjeha skupa. Moj je posao da nastojim i uspijem pokrenuti proces naprijed. Vjerujemo da upravo to činimo. Uvjereni smo da se radi o zbilja značajnom trenutku."

Palestinski čelnik Mahmoud Abbas u više je navrata posjetio izraelskog premijera Ehuda Olmerta u Jeruzalemu. Posljednji put su se susreli u ponedjeljak, pripremajući se za konferenciju u Annapolisu. Prije toga, državna tajnica i posebni izaslanik Tony Blair pozvali su palestinskog čelnika da poduzme odgovorne korake s ciljem postizanja državnosti.

"Posebno po pitanju sigurnosti….Namjere neće biti dovoljne, to se može postići samo poduzimanjem mjera," rekao je Tony Blair.

Izraelski su dužnosnici izrazili nadu da će razriješiti sva pitanja s Palestincima prije odlaska predsjednika Busha iz Bijele kuće.

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak sastao se jučer u ljetovalištu Šarm el-Šeik s jordanskim kraljem Abdulahom i predsjednikom Palestinske uprave Mahmudom Abbasom, kako bi koordinirali stajališta neposredno pred mirovnu konferenciju o Srednjem istoku. Čelnik Hamasa Ismail Hanijeh, koji je neko vrijeme bio palestinski premijer – dok ga Abbas nije smijenio – izjavio je da je ovaj međunarodni skup 'mrtvorođenče', jer Palestincima neće donijeti nikakvu korist.

XS
SM
MD
LG