Linkovi

Za uspjeh mirovne konferencije o Srednjem istoku ključno je sudjelovanje arapskih država


Sjedinjene Države su pozvale gotovo 50 zemalja i međunarodnih organizacija na srednjoistočnu mirovnu konferenciju, - slijedeći tjedan, u Akademiji ratne mornarice u Annapolisu -, zamišljenu kao odskočnu dasku za početak pregovora Izraela i Palestinaca o konačnom rješenju njihovog sukoba. Kako izvješćuje Meredith Buel, sudjelovanje arapskih država na konferenciji smatra se ključnim za njezin uspjeh.

Prošlo je već sedam godina otkako su pregovori između Izraela i Palestinaca propali u valu nasilja tijekom druge intifade, odnosno pobune protiv izraelske okupacije. Sada, Sjedinjene Države pozivaju palestinske i izraelske čelnike, zajedno s ministrima vanjskih poslova sa svih strana svijeta, na – kako to analitičari nazivaju – 'kockanje s visokim ulozima' da mirovna nagodba bude postignuta u roku od godine dana.

Sve strane smatraju da je arapska podrška mirovnom procesu ključna, te su na konferenciju pozvane i zemlje koje ne priznaju Izrael, poput Saudijske Arabije i Sirije. Palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu to bi pružilo dodatnu podršku u njegovom traženju – zajedno s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom - sporazuma kojim bi bila stvorena nezavisna palestinska država kao i dugoročni mir za Izrael.

Militantna skupina Hamas, koja kontrolira Pojas Gaze i odbacuje pregovaranje s Izraelom, nije pozvana na konferenciju.

Pomoćnik američke državne tajnice za pitanja Srednjeg istoka David Welch konferenciju naziva prilikom za pokretanje razgovora s ciljem postizanja širokog mirovnog plana za čitav Srednji istok: "To je vrlo ozbiljan napor, posvećen ozbiljnom cilju – pokretanju pregovora prema rješenju s dvije države, što je već dugo bio zahtjev arapskih zemalja. Sada je tom zahtjevu udovoljeno, te je, po našem mišljenju, za arapske države ovo prikladno vrijeme da preuzmu svoj dio odgovornosti na putu ka sveobuhvatnom miru na Srednjem istoku."

I palestinski predsjednik Abbas i izraelski premijer Olmert imenovali su pregovarače da sastave zajednički dokument o načelima budućeg mirovnog sporazuma, koji će biti predstavljen na konferenciji u Annapolisu. Pregovarači, međutim, nisu postigli dogovor o pojedinostima teksta, te se očekuje da će na konferenciji biti objavljena općenitija izjava.

David Makovsky, direktor Projekta srednjoistočni mirovni proces, pri washingtonskom Institutu za srednjoistočnu politiku, kaže da su se dužnosnici administracije predsjednika Busha jako trudili da smanje očekivanja o ishodu skupa: "U osnovi, viđenje nekih promatrača – a, i u medijima se o tome mnogo govorilo – bilo je da će Annapolisu biti poprište diplomatskog preokreta i kamen temeljac kulminacije mirovnog procesa. Ustvari, kako stvari stoje, očito je da će Annapolis biti početak, lansiranje procesa, te da neće biti nikakve slavljeničke objave o diplomatskom preokretu."

Godinama je Dennis Ross bio glavni američki pregovarač tijekom ranijih napora za postizanjem mirovnog sporazuma između Izraela i Palestinaca. Ross kaže da je važno imati čvrste planove za početak teških pregovora o konačnom ishodu spornih pitanja poput granica, izbjeglica i budućem statusu Jeruzalema odmah nakon konferencije u Annapolisu: "Morate pokazati da to nije bila samo prilika za fotografiranje. Morate pokazati da to nije samo izrežirani događaj. Umijećem državnika treba imati ciljeve koje će biti provjeravani, treba imati načine da se brižno prate svi slijedeći koraci u procesu prema konačnom cilju."

Uz inicijative na diplomatskom planu, administracija predsjednika Busha predlaže i značajno povećanje u količini financijske pomoći koju prima Palestinska uprava. Predsjednik je od Kongresa zatražio da odobri povećanje od više od 400 milijuna dolara u dodatnoj pomoći, povrh 77 milijuna koje je zatražio već ranije ove godine.

David Makovsky kaže da bi od arapskih zemalja koje će nazočiti skupu u Annapolisu trebalo tražiti da se obvežu na značajno financijsko pomaganje Palestincima: "Mislim da je sramotno da su arapske zemlje od 2002. utrostručile prihode od prodaje nafte – govori se o 700 milijardi dolara profita! – a da svejedno ništa nisu učinile za Palestince. Mislim da treba ustrajati da i države Perzijskog zaljeva, a ne samo Saudijska Arabija, učine mnogo više."

Američka državna tajnica Condoleezza Rice vodit će konferenciju u Annapolisu, a predsjednik Bush će održati govor i sastati se sa sudionicima.

XS
SM
MD
LG