Linkovi

Stvaralaštvo Roberta Mirabala - spoj tradicionalnih indijanskih zvukova i rock and rolla


Vec 20 godina, Robert Mirabal u prednjim je redovima indijanskih glazbenika. Njegova je glazba spoj tradicionalnih zvukova i rock-and-rolla. Mirabal je dobitnik mnogih nagrada, medju njima i GRAMMYJA za 2006. godinu, za najbolji album u kategoriji indijanske glazbe. Pocetkom listopada ove godine, dobio je, kao najbolji umjetnik, i NAMMY (Native American Music Award), ekvivalent Grammyja u svijetu indijanske glazbe. Susan Logue posjetila je Roberta Mirabala u njegovom domu u Taosu, u New Mexicu….

"Kad sam poceo svirati ovu vrstu glazbe, bilo je mozda sest, sedam, u cijeloj zemlji, koji su svirali na tradicionalnoj indijanskoj fruli. I bilo je tek nekoliko snimki" - kazao nam je po dolasku Robert Mirabal.

Robert Mirabal je odrastao na indijanskom rezervatu Taos Pueblo, zajednici od oko dvije tisuce ljudi. Podigla ga je baka, ona mu je i pomogla, novcano, da zapocne svoju karijeru. "Rekao sam joj: Baka, htio bih snimiti nesto na fruli. Nije razumijela o cemu govorim, ali shvatila je da njen unuk o necemu sanja i posudila mi je novac." - opisuje svoje početke ovaj indijanski glazbenik.

Prvi Mirabalov album brzo je postao popularan, potkraj osamdesetih godina. "Bilo je to kad je pocinjao new age stil u glazbi…Kao, evo jednog lijepog, mladog Indijanca, s dugom kosom, svira na fruli. Kao glazbenika, s tim stilom su me i poistovjetili, kao takvog identificirali."

Od samog pocetka, Mirabala su privlacili razliciti zvuci, oni izvan i dalje od tradicionalne indijanske frule. "Na mene su utjecali Led Zeppelin i Jimi Hendrix i mnogi drugi rock-and-roll glazbenici. Razni stilovi. Nisam pojma imao da za indijansku glazbu, suvremenu indijansku glazbu, postoji publika" - kaže o svojim počecima Robert Mirabal.

Music from a Painted Cave, Glazba iz oslikane pecine, program prikazan na PBS-u, 2001. godine, pokazao je da publika postoji. Program je bio djelom koncert, djelom plesna predstava, s nastupom tradicionalnih indijanskih pripovjedaca izmedju pjesama.

Mirabal: "Bio sam dio plesne skupine, bilo je to za mene dobro kazalisno iskustvo. Kad sam konacno i sam poceo, sve mi je bilo normalno i prirodno. Nacin na koji ja sebe predstavljam, moj umjetnicki izraz, to je i doslo od plesa, a nacin na koji pisem pjesme i aranzmane pod utjecajem je kazalista. Uvijek sam zelio napraviti show koji prelazi granice indijanskoga, koji prelazi granice tradicionalnih indijanskih glazbala. Htio sam napraviti nesto svoje, nesto posebno.

Na pune cetiri godine Mirabal se povukao od glazbe, zivio unutar svoje drevne kulture, radio na poljima kao sto su i njegovi preci, Tiwa Pueblo Indijanci, imao je zelju i potrebu vidjeti postoji li i nesto drugo. "Kulturni zivot mog naroda Taos jedinstven je, mi smo cuvari zemlje" - objašnjava naš sugovornik.

No, Mirabal je i shvatio da bez glazbe vise ne moze, vratio joj se. Njegov najnoviji album “In the Blood” i rodio se ovdje, u sjeni Sangre de Cristo Mountains. "Inspiracija odavde dolazi. Tu ste cijelo vrijeme, sami. Stvarati glazbu, stvarati umjetnost, samotan je proces, morate biti sami i osamljeni."

Robert Mirabal je ponovno na turneji, s novom predstavom, s glazbom sa albuma “In the Blood” i pricama koje je u medjuvremenu skupio, iskustvima koja je u medjuvremenu stekao.

Mirabalu je danas 40 godina, osjeca slobodu kakvu nije nikad do sada, i sve ga vise privlace i druge drevne kulture. U proslosti, njegova ga je glazba odvela do Japana, Rusije. Sad, kako sam kaze, htio bi nastupati vise i u nekim drugim dalekim zemljama, u Mongoliji, zemljama Srednjeg Istoka.

XS
SM
MD
LG