Linkovi

Nestabilna situacija u naftom bogatim regijama pridonosi poskupljenju benzina


Većina analitičara tržišta energenata slaže se da je današnja skupa nafta rezultat dramatičnog rasta potražnje kao i loše političko-sigurnosne situacije u regijama gdje se najviše nafte proizvodi. Jela de Franceschi razgovarala je o sigurnosnim izazovima s nekoliko stručnjaka za zaštitu naftnih postrojenja.

Zaštita naftne industrije nije nov problem. Dobar dio naftnih nalazišta i infrastrukture uopće nalazi se u dijelovima svijeta koji nisu baš prijateljski nastrojeni prema Americi, a i inače su politički nesigurna područja - pogotovo kada je u pitanju terorizam.

Primjer toga nije samo regija Srednjeg istoka, već i zemlje poput Kolumbije, Nigerije ili Angole.

Iako se opskrba naftom danas odvija bez problema, a nalazišta i druga infrastruktura su sigurni, stručnjaci tvrde da je posljednjih godina prijetnji više nego u prošlom desetljeću. Godine 2004. čelnik al-Qaide Osama Bin Laden pozvao je muslimane širom svijeta da napadnu naftna postrojenja. Situaciju komentira Gal Luft, direktor washingtonskog Instituta za analizu globalne sigurnosti:

"I prije je bilo napada na naftovode, ali ne toliko mnogo kao danas. Od rujna 2001., sigurnosna je situacija mnogo teža. Većina napada na naftnu industriju događa se u Africi, regiji Kaspijskog mora te na Srednjem istoku – tamo teroristi i operiraju jer znaju da će akcije na tim mjestima imati velik odjek."

Amy Jaffe, stručnjakinja za sigurnosna pitanja u naftnom sektoru koja predaje na Sveučilištu Rice u Houstonu kaže da je situacija pogotovo teška u Iraku gdje su često atentati na dužnosnike lokalne naftne industrije, vrše se diverzije na naftovodima, a mnoga su naftna postrojenja opljačkana. U zemljama poput Nigerije ili Rusije najčešće mete napada su naftovodi.

"Za krađu vam je potreban jedino nož. U probušenu rupu postavite cijev i naftu preusmjerite u vlastito vozilo. Krađa nafte je lakša od krađe novčanika iz tuđeg džepa" - objašnjava Amy Jaffe.

Gal Luft dodaje da tako ukradena nafta dnevno dostiže količinu od barem milijun barela. Da su ti bareli na svjetskom tržištu, cijena nafte bila bi niža - smatra ovaj američki stručnjak.

Greg Stringham je dopredsjednik Kanadske udruge proizvođača nafte i plina. Kanadska industrija energenata godišnje zaradi oko 100 milijardi dolara. Stringham kaže da je zaštita od terorizma postala jedan od glavnih zadataka njegove branše: "Kanadska i američka vlada surađuju na praćenju međunarodnih komunikacija, tako da se informacije o potencijalnim prijetnjama odmah prosljeđuju industriji. Ponekad se u komunikaciji operativaca al-Qaide spomene Kanada, kao najveći izvoznik nafte u Sjedinjene Države. Podrobno pratimo sve to."

Neki analitičari svjetsko tržište nafte uspoređuju s automobilom bez dobrog amortizera u kojem putnik dobro osjeti svaku rupu na cesti. Tako će biti i u budućnosti - sve dok ne prestanu napadi na naftna postrojenja kao i ovisnost većine zemalja o nafti.

XS
SM
MD
LG