Linkovi

Ahrens: 'U vezi s Kosovom, Koštunica uspješno vodi pogrešnu politiku'


Hrvatska pripada Europi i žao mi što su neka događanja dovela do usporavanja procesa uključenja Hrvatske u Europsku Uniju, izjavio je u Washingtonu njemački diplomat Geert Heinrich Ahrens koji je svojedobno sudjelovao na Međunarodnoj konferenciji o bivšoj Jugoslaviji.

Geert Heinrich Ahrens u washingtonskoj je neprofitnoj organizaciji, Centru Woodrow Wilson, predstavio knjigu o diplomatskim naporima da se okončaju nacionalni sukobi na području bivše Jugoslavije.

Premda je i sam bio uključen u diplomatske akcije na zaustavljanju rata i patnji civila Ahrens je kritičan prema međunarodnoj zajednici koja je, smatra on, učinila dosta pogrešaka. Prema njegovom mišljenju, diplomati su kasnili za zbivanjima na terenu, a najviše u slučaju Bosne i Hercegovine. Ahrens smatra da je priznanje neovisnosti Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine došlo preuranjeno, bez rješavanja problema na terenu.

Pitali smo ga što je bila alternativa priznanju.

Geert Heinrich Ahrens: "Nisam protiv priznanja neovisnosti Hrvatske od strane Njemačke već sam kritičan prema tome da ništa prethodno nije urađeno po pitanju Bosne i Hercegovine. Bilo je jasno da Izetbegović mora donijeti vrlo tešku odluku jer je znao da Hrvatska i Slovenija istupiti iz Jugoslavije neovisno o tome hoće li ih Njemačka priznati ili ne. Kad je međunarodna zajednica prihvatila raspad Jugoslavije kao činjenicu onda je priznavanje država koje su proglasile neovisnost bilo logičan slijed događaja. Dakle, ne kažem da je trebalo čekati s neovisnošću već je trebalo pokušati postići nekakav sporazum u Bosni i Hercegovini. Možda bi ti napori svejedno propali, ali bi lakše bilo 'prodati' međunarodno priznavanje neovisnosti republika bivše Jugoslavije."

Ahrensa smo zamolili da ocijeni aktualne pregovore Hrvatske s Europskom Unijom i prokomentira neke bojazni da je proces uključenja Hrvatske u Uniju usporen zbog nerazjašnjenih pitanja u regiji.

Geert Heinrich Ahrens: "Osobno sam stopostotno uvjeren da Hrvatska pripada Europskoj Uniji. Radi se o europskoj zemlji s europskom povijesti. Žao mi je da neki događaji usporavaju taj proces i da bi to moglo možda umanjiti entuzijazam Hrvata za priključenje Uniji i transatlantskim organizacijama."

Tijekom predavanja Ahrens je zamoljen da prognozira stanje u regiji u slijedećih nekoliko godina.

Geert Heinrich Ahrens: "Prije godinu, dvije bio bih optimističniji jer je pitanje budućnosti Kosova iznenadilo svakoga. Vojislav Koštunica uspješno vodi pogrešnu politiku jer nanosi štetu Srbima. Kosovski problem ostat će s nama i u budućnosti jer će u slučaju proglašavanja neovisnosti, neke zemlje priznati Kosovo, a neke neće."

Ahrens je dodao da je općenito govoreći ipak optimist jer sve više ljudi u regiji uviđa potrebu ulaska u Europsku Uniju no ne vjeruje da će se stvari znatnije popraviti u slijedećih nekoliko godina.

XS
SM
MD
LG