Linkovi

Washington traži da vlada Pakistana što prije odredi datum izbora


Vlada Sjedinjenih Država kritizira uvođenje izvanrednog stanja u Pakistanu. Washington je pozvao pakistanskog predsjednika Perveza Mušarafa da odstupi sa čelnog položaja u oružanim snagama. Američka državna tajnica Condoleezza Rice je u telefonskom razgovoru s pakistanskim predsjednikom rekla da Washington očekuje što skorije održavanje izbora.

U kratkoj izjavi za medije, predsjednik George Bush je za pakistanskog predsjednika rekao da je on 'čelni čovjek u borbi protiv ekstremista i radikala'. Predsjednik je dodao da je američka strana nastojala uvjeriti Mušarafa da ne treba uvoditi izvanredno stanje, jer bi to ugrozilo demokraciju. Predsjednik Bush je pozvao pakistanskog čelnika da po brzom postupku obnovi demokratski poredak u svojoj zemlji.

I Sjedinjene Države i Europska unija najavile su da će preispitati postojeću financijsku pomoć Pakistanu.

******

Pakistanska je policija suzavcem i palicama rastjeruje mase prosvjednika koji se bune protiv uvođenja izvanrednog stanja. U demonstracijama su posebno aktivni pakistanski odvjetnici. U Lahoreu je policija napala masu od više od tisuću odvjetnika koji su se okupili oko zgrade suda. Uhićeno je više stotina ljudi. Policijskog je nasilja bilo i u drugim velikim gradovima.

Od subote, kada je predsjednik Perwez Musharaf proglasio izvanredno stanje uhapšeno je oko tisuću i petsto ljudi. Glavna protivnica Mušarafove vladavine, oporbena političarka Benazir Bhutto nije međutim uhićena. Ona je danas pozvala vladu da odredi datum izbora.

XS
SM
MD
LG