Linkovi

U Pakistanu uhićene stotine oporbenih aktivista


Nakon proglašavanja izvanrednog stanja u zemlji pakistanska policija uhitila je stotine pripadnika oporbenih stranaka dok je vlada objavila da bi opći izbori – zakazani za siječanj – mogli biti odgođeni. Premijer Shaukat Aziz izjavio je da bi nakon isteka mandata aktualnog saziva parlamenta, 15-og ovog mjeseca, moglo proći i godinu dana do održavanja novih izbora. Prema njegovim riječima, policija je uhitila i do 500 aktivista od jučer, kada je pakistanski predsjednik i glavni zapovjednik oružanih snaga, Pervez Musharraf, proglasio izvanredno stanje u zemlji.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je da će Sjedinjene Države preispitati svoju financijsku pomoć Pakistanu nakon što je pakistanski predsjednik uveo izvanredno stanje. Američka šefica diplomacije pozvala je na žurni povratak ustavne vladavine u Pakistanu, ali je i dodala da Sjedinjene Države žele nastaviti suradnju s generalom Musharrafom u ratu protiv terorizma. Rice je dodala da su Sjedinjene Države izrazile neslaganje s, kako je rekla, "izvan ustavnim mjerama" i prije subotnjeg proglašavanja izvanrednog stanja u Pakistanu. Pentagon je objavio jučer da takva odluka predsjednika Musharrafa neće utjecati na američku vojnu pomoć Pakistanu.

Bivša pakistanska premijerka Benazir Bhutto ocijenila je proglašavanje izvanrednog stanja - državnim udarom. U intervjuu za američku televiziju CBS Bhutto je rekla da je ovo drugi puč generala Musharrafa aludirajući na njegovo zbacivanje premijera Nawaza Sharifa 1999. godine. Bhutto je također izrazila duboku zabrinutost jer će – kako je rekla – pakistanski ekstremisti pokušati iskoristiti nestabilnu situaciju u zemlji.

U međuvremenu, protalibanski militanti u Pakistanu pustili su na slobodu više od 200 pakistanskih vojnika, dva mjeseca nakon njihovog zarobljavanja u pograničnom području s Afganistanom. Gotovo 250 vojnika zarobljeno je krajem kolovoza u plemenskim područjima Južnog Waziristana. Nakon njihovog zarobljavanja militanti su zatražili od pakistanskih oružanih snaga da, u zamjenu za puštanje vojnika, oslobode zarobljene protalibanske borce te da se povuku iz plemenskih područja.

XS
SM
MD
LG