Linkovi

Na izborima 2008, 'treća stranka' okuplja nezadovoljne konzervativce?


Neki aktivisti iz redova američkih konzervativaca izrazili su mogućnost pojave kandidata treće stranke u predsjedničkim izborima sljedeće godine ukoliko bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani postane predsjednički kandidat Republikanske stranke. U posljednjem dijelu serije profila predsjedničkih kandidata za 2008. godinu, Jim Malone govori o mogućem kandidatu, ili kandidatima, za Bijelu kuću iz treće stranke.

Iako se u američkom političkom životu to ne događa često, kandidat treće stranke ponekad može imati utjecaja na izbore za američkog predsjednika. Larry Sabato s katedre političkih znanosti sveučilišta Virdžinija kaže: "Ako pogledate američku povijest, vidjet ćete da kandidati treće stranke utječu na rezultate otprilike jednom u pet izbora. Jedan od njih je bio Ross Perot 1992. godine. A manje značajan kandidat koji je utjecao na rezultat izbora 2000-ite godine bio je Ralph Nader. On je preokrenuo rezultat glasova s dotadašnjeg izbornog pobjednika Ala Gorea na Georgea Busha time što je 'oduzeo' glasove Goreu te donio pobjedu Bushu u New Hampshireu i Floridi. A, Al Goreu je bila potrebna pobjeda u barem jednoj od njih da bi postao predsjednikom. Dakle, čak i manjinski kandidat treće stranke može imati ključnu ulogu u konačnom rezultatu predsjedničkih izbora."

Neki umjerenjaci smatraju da bi treći kandidat mogao biti iz stranke centra, ako obje glavne stranke nominiraju dva politički vrlo suprotna kandidata, od kojih jedan privlači pristaše ekstremne desnice, a drugi ljevice. Hamilton Jordan bio je predstojnik ureda predsjednika Jimmyja Cartera, a danas je uključen u promidžbu stranke centra, kojom se za njenog kandidata nada pridobiti glasove iz obiju glavnih stranaka. On kaže: "Amerikanci nisu zadovoljni s tekućim političkim sustavom niti stanjem u zemlji. Stoga američkim glasačima u 2008. godini želimo ponuditi alternativu.

Međutim, tvrdi profesor Sabato, problem leži u pronalaženju pravog kandidata treće stranke: "Morate imati nekoga tko je dobro poznat javnosti, tko ima političkog iskustva i tko ili ima vlastitog novca za kampanju, ili može doći do velike količine novca da bi mogao bit ozbiljan, kompetitivni kandidat treće ili nezavisne stranke."

No, čak i tada šanse za pobjedu ovog kandidata na izborima su minimalne. Bivši predsjedatelj Zastupničkog doma američkog Kongresa, Newt Gingrich, nedavno je odlučio da se neće natjecati za kandidata Republikanske stranke: "Osim u slučaju Theodora Roosevelta, još od 1850. godine, niti jedan kandidat treće stranke nije imao ozbiljne šanse da pobijedi."

Dok neki konzervativci, koji se ne slažu s određenim stavovima Rudolpha Giulianija – posebice s njegovom podrškom pravu na pobačaj, pravima homoseksualaca te kontroli osobnog naoružanja – i misle da će mu treći kandidat oduzeti glasove kod republikanaca i u ruralnim područjima - drugi kažu da prijetnje nema, naglasivši da takav “plan” nikada dosad nije uspio. Pritom su naveli ne tako davni primjer Pata Buchanana, koji je dobio manje od jedan posto glasova te tako nimalo nije utjecao na konačan rezultat izbora.

Neki demokrati su zabrinuti da bi gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg mogao postati kandidatom nezavisne stranke i time možda oduzeo glasove demokratskom kandidatu te utjecao na porast glasova republikanskog pretendenta.

Bloomberg je privlačan umjerenjacima iz obiju stranaka. No, politički analitičar John Fortier iz instituta American Enterprise vidi vrlo malo izgleda za Bloombergovu kandidaturu: "Demokrati su vrlo zadovoljni sa svojim kandidatima. Mnoge sjeveroistočne savezne države uvjerljivo podržavaju demokrate. Ne mislim da itko očekuje da će se Michael Bloomberg uključiti u predsjedničku utrku."

I dok je vjerojatnost pojave izazivača iz treće stranke vrlo mala, brojne druge, manje političke stranke ponudit će na izborima 2008. svoje kandidate, uključujući Ustavnu, Zelenu, Libertarijansku i Socijalističku stranku.

XS
SM
MD
LG