Linkovi

CSM: Dramatično smanjen broj mrtvih u Iraku


Dnevnik Christian Science Monitor koji izlazi u Bostonu piše o dramatičnom padu broja ubijenih američkih i iračkih vojnika kao i civila u Iraku. U ovom su mjesecu u borbenim akcijama u Iraku poginula 23 američka vojnika, dok je, recimo, samo prije pet mjeseci, u svibnju, poginulo njih 120.

Vojni stručnjaci, a pogotovo Ministarstvo obrane, ove podatke tumači kao ohrabrujući znak da nova strategija u Iraku – koja je počela u siječnju slanjem pojačanja – daje rezultate. Sve su češća otkrivanja tajnih spremišta oružja kojima su se koristili pobunjenici te ćelija bombaša samoubojica – što je dovelo i do znatnog smanjenja žrtava među civilnim stanovništvom te boljom sigurnosnom situacijom u mnogim donedavno nemirnim krajevima zemlje.

Prerano je za predviđati hoće li se ovaj trend nastaviti. 'U Iraku još uvijek ne funkcionira milijun stvari, no ovo je vrlo dobra vijest'- kaže analitičar Mike O'Hanlon iz washingtonskog Instituta Brookings.

******

Dnevnik New York Times piše o najnovijim prepucavanjima na liniji Bijela kuća – Kongres. Predsjednik George Bush optužio je jučer oba doma Kongresa za 'gubljenje vremena', zbog toga što još nisu usvojili više od deset velikih proračunskih zakona – iako je fiskalna godina počela 1. listopada.

Predsjednika posebno smeta što Zastupnički dom i Senat provode istrage niza postupaka njegove vlade. 'Ovako loš Kongres nismo imali u posljednjih 20 godina' – rekao je gospodin Bush.

Predsjedateljica Zastupničkog doma, demokratkinja Nancy Pelosi, odgovorila je predsjedniku da kongresne istrage nisu 'gubljenje vremena'. Pogotovo ako su utvrdile da je Bijela kuća u Iraku nenamjenski potrošila milijarde dolara, pogodujući često firmama poput Halliburtona – rekla je Nancy Pelosi.

'Umjesto da kritizira Kongres, predsjednik bi mogao poraditi na okončanju katastrofalnog rata u Iraku, mogao bi bolje zbrinuti naše ratne veterane te osigurati zdravstveno osiguranje za siromašnu djecu' – riječi su čelnice demokrata u Zastupničkom domu koje navodi New York Times.

XS
SM
MD
LG