Linkovi

Državno tajništvo: 'Zaštitari tvrtke Blackwater imali su ograničen imunitet'


Iračka je vlada usvojila nacrt zakona koji predviđa ukidanje pravnog imuniteta za strane privatne zaštitarske i sigurnosne firme, koje posluju u Iraku. No, čak kada bi zakon i bio usvojen, on neće djelovati retroaktivno te se neće moći primijeniti na djelatnike američke zaštitarske tvrtke Blackwater koji su optuženi za ubojstvo 17 iračkih civila, počinjeno u rujnu.

Glasnogovornik američke diplomacije izjavio je međutim da su ovi djelatnici privatne firme imali tek ograničeni imunitet te da je moguća istrage i njihovo kažnjavanje.

Tvrtka Blackwater tvrdi da su irački civili ubijeni nakon što su njezini zaštitari odgovorili vatrom na napad na jedan diplomatski konvoj.

Američko državno tajništvo priopćilo je da bi obećanje zaštitarima privatne tvrtke Blackwater o imunitetu od sudskog progona u slučaju prošlomjesečnog ubojstva 17 iračkih civila u Bagdadu moglo kompromitirati istragu. Ovakvo obećanje komplicira bilo kakvo podizanje optužnica u slučaju koji je skrenuo pozornost na načine djelovanja privatnih zaštitarskih tvrtki u Iraku.

Dva tjedna nakon incidenta u Iraku, 16. rujna, istragu ubojstva iračkih civila preuzeli su agenti FBI-a no neki zaštitari Blackwatera odbili su im dati iskaze pozivajući se na imunitet Državnog tajništva. Neki dužnosnici američke vlade ocijenili su imunitet za djelatnike Blackwatera iznenađujućim i zbunjujućim te su doveli u pitanje ovlasti State Departmentovih istražitelja za sigurnost diplomatskog osoblja da jednostrano donesu odluku o ograničenom imunitetu za djelatnike Blackwatera.

XS
SM
MD
LG