Linkovi

Siromašni stanovnici Wisconsina imaju pravo na besplatno stručno usavršavanje


Siromaštvo je skupo. Društvo plaća visoku cijenu kada se oni koji si ne mogu priuštiti zdravstveno osiguranje razbole, kada ne zarađuju dovoljno i ne doprinose ekonomiji. U saveznoj državi Wisconsin otprilike svaki deseti čovjek živi u siromaštvu. No, poseban program obrazovanja pomaže smanjiti taj broj.

Uzroci siromaštva su složeni, no među najvažnijima su manjak kvalifikacija, ili nisko obrazovanje koje ljude ograničava na nekvalificirana, slabo plaćena radna mjesta. Mnogi koji su se našli u začaranom krugu siromaštva rade dugu satnicu na loše plaćenim poslovima, pa stoga nemaju ni vremena ni sredstava poboljšati svoje kvalifikacije i nađu bolji posao. Zato postoji Program za stručno usavršavanje. Taj je program započet s ciljem da pruži kućanstvima niskih prihoda dodatnu obuku i obrazovanje kako bi im omogućio da dobiju bolji posao i beneficije poput zdravstvenog osiguranja.

Jonathan Bader pohađa nastavu na jednom tehničkom koledžu. "Oko 70 posto studenata uključeno je u program zdravstvene skrbi. Mnogi od njih žele postati kvalificirani medicinski njegovatelji. Ostalih 30 posto pohađa programe koji nisu vezani uz zdravstvo - primjerice računovodstvo, kamionski transport, i druge" - objašnjava Jonathan Bader.

Za mnoge koji pokušavaju steći nove kvalifikacije, troškovi predstavljaju veliku prepreku. Jonathan Bader kaže da ovaj program studentima pruža financijsku pomoć kroz plaćanje nastave i troškova za knjige: "Pokrivamo i troškove puta kao i čuvanja djece kada su roditelji na nastavi. Većina sudionika, oko 90 posto, su žene. A 80 posto studenata vode vlastita kućanstva.

Bader dodaje da ovaj program znatno utječe na financijsku situaciju studenata: "Rezultati pokazuju da, nakon što završe ovaj program, studenti zarade dodatnih 10 tisuća dolara godišnje, što je 90-postotno povećanje njihovih dotadašnjih godišnjih prihoda. A broj onih kojima su uposlenici omogućili paket zdravstvenog osiguranja narastao je čak 400 posto. Našim ulaganjem u obuku i edukaciju ovakvih obitelji iz godine u godinu postižemo uspjeh."

Beneficije koje ovaj program pruža - po riječima Lori Olson Pink, koordinatorice aktivnosti u jednom od okruga države Wisconsin – znatno su veće od poboljšanja financijske situacije: on iz korijena mijenja živote i čini polaznike primjerom njihovoj djeci.

"Uzmite primjer jedne mlade žene, samohrane majke male djevojčice s kojom je živjela u subvencioniranom smještaju. Primala je državni paket pomoći – skrb o djetetu, kupone za hranu te zdravstveno osiguranje. Radila je 13 do 16 sati tjedno, za šest i pol dolara na sat. Osjećala je potrebu da bude primjerom svojoj kćeri i nije više željela živjeti od pomoći drugih. Završila je program za njegovateljicu i spremna je započeti novi život" - kaže Lori Olson Pink.

Ona smatra da je ovaj program uspješan uglavnom zahvaljujući odlučnosti i entuzijazmu polaznika. Taj je uspjeh privukao neke privatne biznise i organizacije da i one pomognu u financiranju ovog Programa za stručno usavršavanje. Jonathan Bader priznaje da nema jednostavnog rješenja za siromaštvo. Ulaganje u ljude, kaže, može potrajati, ali zauzvrat vraća ogromnu dobit kako tim osobama, tako i cijeloj zajednici.

XS
SM
MD
LG