Linkovi

Veliki zdravstveni problemi Kineza


Procjenjuje se da oko dvije trećine kineskih muškaraca puši. I kako vrijeme prolazi, veliki će dio njih oboljeti od nekih od bolesti etiološki povezanih s ovom navikom. A za i onako krhke i nestabilne sisteme zdravstvene zaštite, ovo će predstavljati veliki problem.

Sugovornik nam je danas doktor Don Sin, specijalist pulmolog sa sveučilišta Britanske Kolumbije iz Vancouvera u Kanadi. On je analizirao podatka nedavno prikupljene od strane kineskih istraživača iz pokrajine Guangzhou. Ovo je jedna od do sada najvećih studija ove vrste napravljenih u Kini cilj koje je bio ustanoviti opseg plućnih bolesti u pušaća. U nju je bilo uključeno oko 20 tisuća osoba. Pitali smo ga kako je studija bila izvedena.

"Istraživači su nasumce odabrali nekoliko kineskih gradova i pozvali su, opet nasumce odabrane, osobe starije od 40 godina da postanu dio ispitivanja. Zatim su im dali kratki upitnik koji su ispitanici morali ispuniti i tražili su ih da se podlegnu spirometrijskom testu. Ovo je vrlo jednostavan test koji služi za procjenu kapaciteta pluća. Zdrava pluća mogu pohraniti veću količinu zraka. Kod bolesnih, ta je količina daleko manja."

Rezultati su pokazali da su kod oko osam posto muških ispitanika postojali klinički znakovi opstruktivne bolesti pluća koja je karakterizirana kroničnim upalnim promjenama koje su rezultat dugotrajnog podražaja.

Ono što je iznenadilo ovu grupu je bila činjenica da je postotak žena oboljelih od ove bolesti bio samo malo manji od muškaraca, oko pet posto dok je broj žena koje puše u Kini, daleko manji od broja muškaraca. Doktor Sin nam pokušava objasniti ovu pojavu.

"Pušenje nije moglo objasniti ovo stanje. Ono što mi mislimo da je uzrok bolesti kod žena, je dim kojem su izložene za vrijeme kuhanja. Žene su naime, te koje uglavnom kuhaju u Kini, a kuhanje se u najvećem broju slučajeva još uvijek obavlja na pećima sa fosilnim oblicima goriva, kao što su drva ili ugljen. Dim koji se stvara o ovim pećima, bez daljnjega sadrži dovoljno štetnih tvari ako se netko njemu izloži na dulje vrijeme."

Pitali smo ga da li se uistinu treba toliko zabrinjavati zbog osam posto ljudi. Nasmijao se i rekao kako je za populaciju Kine, osam posto stanovnika pretvoreno u broj, ustvari nekoliko desetina milijuna ljudi koji će u nekoj bliskoj budućnosti oboljeti od plućne bolesti.

On predviđa da će ona postati drugi ili treći uzrok smrti u zemlji, zemlji koja trenutačno ne čini baš previše na planu javnog zdravstva da na ovu pošast uputi i da joj se odupre. Rezultati ove studije u cjelini su objavljeni u stručnom časopisu American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

XS
SM
MD
LG