Linkovi

Rat iz perspektive holivudske 'tvornice snova'


" hspace=2 src="/croatian/images/210-LAND-hollywood.jpg" width=150 align=left vspace=2 border=0>Postoji izreka da u Hollywoodu život imitira umjetnost. No život, na način na koji ga Hollywood vidi, ne poklapa se uvijek s viđenjima političara u Washingtonu. Nekad, bilo je drugačije.

U Drugom svjetskom ratu, Hollywood je bio bastion patriotskog žara. Snimali su se filmovi koji su slavili muškarce i žene u uniformama američkih oružanih snaga. No sada su neka druga vremena.

Ovih dana Hollywood je pun anti-ratnih aktivista poput Seana Penna, Susan Sarandon i Tommy Lee Jonesa koji se upitao: "Pitanje je neizbježno, pitanje s kojim ćemo se prije ili kasnije morati suočiti, a ono glasi – jesmo li dopustili sebi samima da nas se prevari i uvuče u rat?"

Hollywood je ipak okrenuo svoju pozornost ka ratu u Iraku i ratu protiv terorizma, no bez patriotskog zanosa iz prošlosti. Pitanje je hoće li ratni filmovi o najnovijim sukobima biti gledani i profitabilni. Jedan prolaznik na ulici kaže da su rane još uvijek svježe i da on ne želi uskoro gledati filmove s ratnom tematikom. Drugi upozorava da bi se moglo raditi o propagandnim filmovima.

Prvi u valu novih anti-ratnih filmova "In the Valley of Elah" neslavno je prošao po pitanju zarade. Film "The Kingdom" bio je nešto bolji, ali ne u skladu s očekivanjima. Premda je radnja odvija u Saudijskoj Arabiji, film je bio reklamiran kao 'potraga za ubojicom', a ne 'anti-američkim teroristom'.

No anti-ratni aktivisti možda će pronaći zadovoljštinu u filmu "Rendition", u kojem Reese Whiterspoon glumi Amerikanku udatu za jednog Egipćanina, osumnjičenog za terorizam.

Jedan od kontroverznijih filmova obrađuje temu silovanja i ubojstva iračke djevojčice i njene obitelji od strane američkih vojnika. Film "Redacted" počet će se prikazivati u prosincu.

XS
SM
MD
LG