Linkovi

John McCain smatra da mu ratno iskustvo daje jedinstvene kvalifikacije za obavljanje predsjedničkih dužnosti


Među brojnim republikanskim predsjedničkim kandidatima vjerojatno nijedan nije poznatiji od senatora Johna McCaina iz savezne države Arizone. On se po drugi put natječe za predsjedničku nominaciju svoje stranke.

John McCain je rođen u zoni Panamskog kanala, 1936. godine. I otac i djed bili su mu admirali ratne mornarice. Nakon diplome na Mornaričkoj akademiji, John McCain je bio mornarički pilot u Vijetnamskom ratu. Nakon što je njegov zrakoplov srušen nad Sjevernim Vijetnamom, John McCain je pet i pol godina bio ratni zarobljenik. Izdržao je brutalna zlostavljanja te se kući vratio kao ratni junak.

Senator McCain kaže da mu njegovo ratno iskustvo daje jedinstvene kvalifikacije da postane predsjednik: "Posao mogu početi obavljati već prvog dana po stupanju na dužnost. Ne trebam se obučavati uz rad. Vidio sam lice zla. Vidio sam lice rata. To će biti ključno pitanje. Zato ću i postati predsjednik Sjedinjenih Država."

Tijekom svoja četiri senatorska mandata John McCain si je priskrbio reputaciju 'jastreba' na polju vanjske politike i obrane zemlje, međutim, bio je politički neopredijeljen glede domaće politike. Godine 2000. McCain je izgubio nominaciju Republikanske stranke koja je tada otišla guverneru Teksasa, Georgeu W. Bushu. Senator McCain se nada da će na izborima sljedeće godine privući konzervativne i neovisne glasače - u svom drugom pokušaju da uđe u Bijelu kuću – i to tako što će naglašavati pitanja nacionalne sigurnosti. "Nemojte mi reći da ne možemo našu zemlju učiniti snažnijom, a svijet sigurnijim. Možemo. Moramo. A kad ja budem predsjednik, to ćemo i učiniti."

Ovaj senator iz Arizone bio je pokretačka snaga iza reforme za financiranje političkih kampanji, a podržava i legalizaciju statusa za ilegalne useljenike. Ta su mu stajališta štetila kada su u pitanju mnogi konzervativni republikanci.

Analitičar Larry Sabato, pročelnik katedre za političke znanosti pri Sveučilištu Virginije, kaže: "Njegova stajališta o reformi financiranja kampanji, o imigraciji, njegovo suparništvo s predsjednikom Bushom 2000. godine - sve je to dovelo do velikih podjela u stranci i to će McCainu otežati pobjedu."

Među republikanskim kandidatima John McCain je najglasniji pristaša strategije predsjednika Busha o slanju pojačanja u Irak: "Ovaj rat je puno važniji od bilo kakve političke ambicije koju imam. Vjerujem da ako ne uspijemo, u Iraku će doći do kaosa i genocida, a problemi će nas pratiti kući."

Stručnjaci primjećuju da je tijekom svoje političke karijere McCain uvijek preuzimao ulogu 'outsidera'. John Fortier iz Instituta American Enterprise kaže: "Može li se oporaviti? Prema anketama, McCain još uvijek uživa relativnu popularnost. On je dinamična osoba, tako da ga ne bih isključio s popisa kandidata. Republikanska je utrka neizvjesna."

Senatoru McCainu je 71 godina i ukoliko bi sljedeće godine preuzeo predsjedničku dužnost bio bi najstarija osoba koja to čini - bio bi čak dvije godine stariji od svog političkog uzora, Ronalda Reagana, koji je postao predsjednik u dobi od šezdeset devet godina.

XS
SM
MD
LG