Linkovi

Pojačana sigurnost u Seattleu i sjevernoj američkoj granici


Granica između Sjedinjenih Država i Kanade dugačka je 6400 kilometara od Atlantske do Pacifičke obale. O njoj se često govori kao o najdužoj nezaštićenoj međunarodnoj granici. Južna granica Sjedinjenih Država prema Meksiku ima stotine kilometara visokih ograda, a još ih je više u planu. Međutim na sjevernoj granici malo je takvih prepreka.

Mala ograda razdvaja američki grad Blaine u državi Washington od autoceste koja se nalazi na kanadskom teritoriju. Dužnosnici uzduž sjeverne granice pokušavaju postići ravnotežu zaštite i potreba pogranične trgovine i prijevoza. U cilju borbe protiv terorizma na graničnim je prijelazima dodan još jedan sloj provjera, gdje se putnici koji prelaze granicu intervjuiraju i fotografiraju. Nadglednik graničnih službenika Larry Nichols kaže da je proces provjere i znanost i umijeće.

"Sa znanstvene strane danas koristimo bolju tehnologiju nego prije nekoliko godina. Sa strane umijeća – naši službenici imaju jako dobru intuiciju i uvježbani su prepoznavati neiskrene odgovore."

Ovdje u okolici Seattlea mreža kamera detektira kretanja, a kompjutorski monitori pomažu graničarima u osmatranju granice. Audrey Block živi svega nekoliko metara od granice, u predjelu koji je sada miran no koji je, kaže ona, prije pojačanja mjera sigurnosti bio omiljen kanadskim krijumčarima droge.

"Po danu, mi bi bili vani radeći u dvorištu, auto bi se zaletio do granične barikade, s druge strane bi se zaustavio drugi automobil, bacili bi drogu preko ograde i otišli. Uvijek smo bili svjesni da živimo na granici. Danas, međutim, granične ophodnje toliko su aktivne i s postavljenim kamerama osjećamo se puno bolje."

Pojačana je sigurnost i u luci Seattlea, premda se čuju kritike da je američka trgovinska infrastruktura vrlo ranjiva, od luka preko autocesta do željezničkih pruga.

Dužnosnici pogranične policije kažu da pokušavaju postići ravnotežu pojačavajući sigurnost i istovremeno zadržavajući otvorenu granicu s Kanadom.

XS
SM
MD
LG