Linkovi

Dominantne teme njemačko-ruskog summita - iranski nukelarni program, Kosovo i energetika


Šefovi država Njemačke i Rusije vode danas razgovore u Wiesbadenu, u Njemačkoj, u trenutku kad se Moskva i Europska unija razilaze glede nekoliko ključnih pitanja – uključujući Kosovo i energetsku politiku.

Dvodnevni sastanak dio je redovitog dijaloga između Berlina i Moskve kojem je cilj poboljšavanje uzajamnih veza. To je nedavno naglasila njemačka kancelarka Angela Merkel dok je govorila o strateškom partnerstvu s Rusijom.

Međutim, analitičari poput Katinke Baryash iz Centra za europsku reformu u Londonu kažu da se odnos između ove dvije države – i dvoje njihovih čelnika – izmijenio od doba kad je na kancelarskom položaju bio prethodnik gospođe Merkel Gerhard Schroeder. "Tijekom Schroederovih dana bilo je mnogo onih – a vjerujem da je i Schroeder bio jedan od njih – koji su vjerovali da Rusija želi biti poput nas. Da ćemo izgraditi strateško partnerstvo sa zemljom koja je malo skrenula s kursa, ali koja će naposljetku biti liberalna demokracija. Sad znamo da to više nije slučaj. Dakle, ne možemo više temeljiti odnos na onakvom vjerovanju kakvo je postojalo u Schroederova doba".

Katinka Barysch kaže da su današnji odnosi Rusije i Europe na distanci. Dvije strane nemaju podudarna stajališta o pitanjima kao što su Kosovo – o čemu su Angela Merkel i Vladimir Putin razgovarali. Europska unija je podijeljena glede priznavanja neovisnosti Kosova, dok Rusija podržava Srbiju. Rusija i Europa također se ne slažu oko energetske politike. Rusija opskrbljuje oko jednu četvrtinu europskih potreba za plinom, međutim, dvije se strane spore oko uzajamnog pristupa tržištu.

Katinka Baryasch kaže da je Iran jedno od područja oko kojeg dvije strane mogu surađivati. "Primjerice, oko Irana su konstruktiviniji, jer nije u ruskom interesu da imaju Iran – koji je blizu ruskih granica – s nuklearnim oružjem. Dakle, u ovom slučaju Rusija se pokazuje kao konstruktivni član međunarodne zajednice".

Vladimir Putin tijekom ovog tjedna posjetit će i Iran.

XS
SM
MD
LG