Linkovi

Depresija nakon poroda učestalija nego li se do sada smatralo


Post-partalna depresija ili depresija žena nakon poroda, jasno je opisano i dokumentirano stanje. Pojavi se kod nekih žena u tjednima nakon poroda i treba se smatrati vrlo opasnim stanjem psihe, a ne samo privremenom melankolijom.

U Sjedinjenim Državama, pažnja javnosti u zadnjih je par godina ponovno fokusirana na problem post-partalne depresije. Rezultat je ovo nekoliko slučajeva kriminalne aktivnosti u kojima su majke nakon poroda povrijedile ili ubile svoju novorođenčad. Doktorica Evelyn Whitlock nam objašnjava kako se ovaj oblik depresija najčešće očituje kod pacijentica.

"Spektar simptoma je širok. Od promjene apetita, promjena navika spavanja i raspoloženja, poteškoća fokusiranja na svakodnevne aktivnosti ili naglašenog zaborava pa do poriva da si nanesu bol ili da ozlijede svoje novorođenče. Vrlo često nalazimo i osjećaj beznađa, krivnje, potrebu povlačenja od obitelji i prijatelja, a često dokumentiramo i fizičke simptome kao što su glavobolje i bol u grudima."

Najnoviji rezultati istraživanja doktorice Whitlock i njenih suradnika, pokazuju da se depresija često pojavi za vrijeme ili čak i prije trudnoće i da je učestalije stanje nego li se to do sada smatralo. Oni su analizirali povijest bolesti četiri tisuće žena koje su se porodile u zadnje tri godine.

"Pronašli smo da, baš kao što su neke od naših kolega prije nas opisali, 10% žena nakon poroda oboli od depresije. No, naše je ispitivanje pokazalo da je gotovo isti postotak žena razvio depresiju za vrijeme trudnoće ili je od nje obolio prije nego li su i zatrudnjele. Zaključujemo da depresija nije stanje povezano samo s razdobljem nakon poroda."

No, neovisno o tome u kojoj se fazi pojavila, depresija može imati katastrofalne posljedice na odnose rodilje i njene okoline i treba je liječiti. Čak i blagi oblici mogu poremetiti odnose između majke i djeteta ili između supružnika, poremetiti ih do te mjere da se uspori razvoj djeteta. A u teškim oblicima, i tragedije se događaju. Zato doktorica Whitlock upozorava da liječnici moraju depresiju ozbiljno shvaćati i liječiti je čim se dijagnosticira.

XS
SM
MD
LG