Linkovi

Jačanje eura prema dolaru brine Europljane


U proteklih pet godina euro je ojačao u odnosu na dolar za 66 posto. Samo u ovoj godini euro je dobio osam posto vrijednosti i sada se jedan euro kreće oko jednog dolara i 43 centa. Europski poslovni čelnici i političari izražavaju bojazan da snažan euro škodi izvozu zemalja europske zone čineći ga manje kompetitivnim te da bi zbog toga moglo doći do usporavanja ekonomskog rasta.

Ekonomije 13 zemalja euro-zone rastu po godišnjoj stopi od oko dva i pol posto, što je nešto brže od dva posto rasta društvenog bruto proizvoda u Sjedinjenim Državama u proteklih šest mjeseci. Na konferenciji u Malti guverner Europske središnje banke Jean Claude Trichet izjavio je da je i Washington zabrinut ovakvim trendom.

"Ponavljam, primijetio sam da s posebnom pozornošću i zanimanjem američki ministar financija i moje kolege iz upravnog odbora američke Središnje banke kažu da je snažan dolar u interesu Sjedinjenih Država."

Dužnosnici zemalja euro-zone najavili su da će na ovomjesečnom sastanku ministara financija skupine G-7 izvršiti pritisak na američkog kolegu Henrya Paula kako bi on ponovio da je snažan dolar u američkom interesu. Oni se nadaju da bi takva izjava pomogla uravnoteženju tržišta valuta.

U Washingtonu, pak, Fred Bergsten iz privatnog instituta Peterson kaže da se odbijanje Kine da dopusti rast svoje nacionalne valute prema dolaru odrazilo na jačanje eura te da Europa snosi glavni teret korekcije dolara na tržištu. Bergsten želi da Europa i Sjedinjene Države surađuju u pritisku na Kinu kako bi došlo do jačanja kineske valute.

"U procesu korekcije sve je palo na Europu. Čini mi se da ovo traži dodatne europske inicijative zajedno s američkim."

Bergsten podržava postupan pad dolara dodajući da niža vrijednost američke valute pomaže u korekciji ogromnog financijskog nesrazmjera do kojeg je došlo zato što Sjedinjene Države uvoze znatno više robe i proizvoda nego što izvoze.

XS
SM
MD
LG