Linkovi

'Bablje ljeto' jazzista Davea Brubecka


Rječnik definira pojam 'bablje ljeto' kao ugodno i sretno razdoblje koje se zbiva prema kraju nečega … recimo, najljepše doba godine, ili najljepše godine života. No, to je, isto tako, u svojoj engleskoj verziji "Indian Summer" i naslov nogo album sa solističkim klavirskim skladbama jazzista Davea Brubecka.

U dobi od 86 godina, Dave Brubeck još uvijek nema nikakvu namjeru da ode u mirovinu. Samo u protekloj godini, nastupio je u desecima američkih gradova, s jedne strane zemlje do druge, te održao sedam koncertnih večeri u Maleziji, sa singapurskim Kineskim orkestrom. Predstavio je i svoju naručenu skladbu "The Cannery Row Suite", na Jazz festivalu u Montereyu, prošle godine, a nedavno se na istom festivalu pojavio po 14. puta, zajedno sa svojim kvartetom i veteranom gitaristom Jimom Hallom.

U ožujku, u Washingtonu je primio priznanje nazvano 'Živuća legenda' od Kongresne knjižnice. U dobi kada većina njegovih vršnjaka uživa u mirnom životu, Dave Brubeck i dalje radije radi ono što najbolje zna i umije – svira jazz.

Izmjena doba istaknuta je tema Brubeckovog novog albuma. Skladba koju je komponirao zajedno sa suprugom Iolom "Summer Song", govori o protjecanju vremena … odnosno, kako sam kaže: "To je razmišljanje jedne starije osobe koja se sjeća svojih mlađih dana."

Mlađi dani Davea Brubecka bili su sve prije nego mirni. Godine 1954, našao se na naslovnici časopisa Time, a do kraja tog desetljeća, Kvartet Davea Brubecka bio je poznat diljem svijeta po svom klasiku "Take Five", a albuma "Time-Out", prodanog u milijunima primjeraka.

Premda su se tijekom godina glazbenici mijenjali – neki odlazili, novi dolazili -, Kvartet Davea Brubecka još je uvijek više-manje netaknut – i dalje čitave godine ili nastupa ili snima nove stvari. Među mnogim vječnim skladbama na njegovom najnovijem albumu je i naslovna pjesma "Indian Summer", koju je prvi puta snimio prije više od 50 godina.

XS
SM
MD
LG