Linkovi

Predsjednik Bush upozorava da borba protiv globalnog zatopljavanja ne smije omesti gospodarski rast


Predsjednik Bush pozvao je na poduzimanje akcije u borbi protiv globalnog zatopljavanja, međutim, dodao je da to mora biti učinjeno tako da ne ometa gospodarski rast. Američki predsjednik danas se obratio skupu na kojem najveći svjetski zagađivači – uključujući Sjedinjene Države, Kinu i Indiju - raspravljaju o klimatskim promjenama.

Skup se održava u američkom Državnom tajništvu. George Bush je priznao da je njegova zemlja dio globalnog problema. Ali je dodao da svaka zemlja za sebe mora odlučiti o "pravoj kombinaciji oruđa i tehnologija" u borbi protiv globalnog zatopljavanja. Sjedinjene Države, Kina i Indija suprotstavljaju se ograničenjima za ispuštanje stakleničnih plinova za koje se zalaže većina europskih zemalja i Ujedinjeni narodi.

Američki predsjednik je također predložio uspostavu međunarodnog fonda za istraživanje tehnologije za tzv. "čistu energiju".

Dvodnevna konferencija bila je usredotočena na usvajanje strategije za razdoblje nakon 2012. godine kad istječe važenje Protokola iz Kyota. Kritičari tvrde da je konferencija u Washingtonu organizirana kako bi se oslabile postojeće inicijative Ujedinjenih naroda o mjerama koje bi trebale nastupiti nakon isteka važenja Protokola iz Kyota.

XS
SM
MD
LG