Linkovi

New York: Predsjednik Mesić sudjelovao u summitu o globalnom zatopljavanju


Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, guverner Californije Arnold Schwarzenegger i brojni stručnjaci pozvali su više od 80 svjetskih čelnika da poduzmu korake po pitanju globalnog zatopljavanja. Prvi čovjek svjetske organizacije sazvao je sastanak o klimatskim promjenama u sjedištu UN-a kako bi se intenzivirala dinamika pred klimatsku konferenciju zakazanu u prosincu u Baliju u Indoneziji. Tema tog skupa bit će sporazum koji bi naslijedio Protokol iz Kyota koji istječe 2012. godine. Na klimatskoj konferenciji u New Yorku govorio je i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Predsjednik Mesić je prvog dana govorio na Glavnoj skupštini UN-a o globalnom zatopljavanju, a njegova je poruka bila vrlo slična poruci prvog čovjeka svjetske organizacije Ban Ki-moona. Poruka glasi: Nemamo više vremena za čekanje:

Mesić: “Mislim da je bilo jako dobro jer je većina diskusija bila na istom planu – da se mora nešto poduzeti jer je globalno zatopljenje evidentno i ukoliko se sada ne poduzme ništa mogući su katastrofalni događaji naknadno. Sada je važno da dođemo do konsensusa te da se djeluje sada, a ne sutra.”

Ovdje u New Yorku u hrvatskoj ekipi poznato lice, Ivan Šimonović, negdašnji veleposlanik u UN-u, koji pomaže u lobiranju da Hrvatska postane nestalna članica Vijeća sigurnosti. Pitanje je bilo – koči li Europska unija izbor Hrvatske?

Šimonović: “Utječe, Europska Unija utječe, ali i čitav niz drugih članica. Europska Unija ima 27 članica, a Ujedinjeni narodi 192 zemlje. Prema tome, nikako Europsku Uniju ne treba potcjenjivati, ali Europska Unija nije jedina. Osim toga, rekao bih da je potpuno nedvojbeno da dio članica Europske Unije podržava Hrvatsku te da će je nastaviti podržavati.”

U New Yorku je prvi dan UN-ove glavne skupštine na najvišoj razini protekao u znaku iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada, protiv kojeg su iranski imigranti žestoko prosvjedovali po ulicama. Kada već sve to spominjemo da kažemo da će se danas hrvatski predsjednik Stipe Mesić sresti s iranskim predsjednikom Ahmadinejadom.

Za kraj – nekoliko blokova oko zgrade UN-a i oko velikih gradskih hotela sve je blokirano, pa su Njujorčani postali pravi taoci svjetske diplomacije. Za divno čudo i oni šalju – diplomatske poruke: Ova Njujorčanka kaže “Jest malo nepraktično, ali, ipak, sve je u redu!” Ni Njujorčani nisu što su nekad bili.

XS
SM
MD
LG