Linkovi

Ban-Ki Moon: Mjere protiv globalnog zatopljavanja ne bi trebale blokirati razvoj


U sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku održava se summit o globalnom zatopljavanju i klimatskim promjenama. U pozdravnom govoru, glavni tajnik svjetske organizacije Ban-Ki Moon izjavio je da je riječ o velikom izazovu za cijeli svijet, te da na njega treba reagirati brzo.

Otvorivši summit, Ban-Ki Moon je rekao da će klimatske promjene, odnosno reakcija svijeta na njih, 'definirati naše doba, te naše nasljeđe budućim generacijama': "Vrijeme za skepsu je prošlo. Stručni panel Ujedinjenih naroda koji se bavio ovim problemom nedvosmisleno je potvrdio da je zatopljavanje stvarni fenomen, povezan s ljudskom aktivnošću."

11 od 12 posljednjih godina bile su godine s najvišim temperaturama u posljednjih 150 godina. Posljedice po zemlju su ozbiljne – neke od njih su brže topljenje polarnih glečera, rast razine mora te odumiranje nekih životinjskih i biljnih vrsta.

Iako se posljedice osjećaju u cijelom svijetu, zatopljavanje više pogađa zemlje u razvoju – iako su one najmanje pridonijele tom fenomenu – rekao je Ban-Ki Moon. On međutim smatra da rast temperatura ne bi trebao blokirati razvoj: "Ako se ponašamo kreativno, mogli bi smanjiti emisiju stakleničkih plinova, a u isto vrijeme pospješiti gospodarski rast. Ovo je prilika za promociju održivog rasta, novih tehnologija i novih radnih mjesta, kao i integriranja ove problematike u politiku svih zemalja."

Na summitu u Ujedinjenim narodima govorit će, među ostalima i bivši američki dopredsjednik Al Gore, njemačka kancelarka Angela Merkel te francuski predsjednik Nicolas Sarkozy. Američka državna tajnica Condoleezza Rice također će govoriti na jednoj od sjednica ovog skupa.

Predsjednik George Bush, koji se dugo vremena protivio određivanju međunarodnih kvota za ispuštanje stakleničkih plinova, neće sudjelovati u radu ovog jednodnevnog skupa, ali će doći na svečanu večeru nakon njega.

Ujedinjeni narodi će u prosincu na Baliju u Indoneziji održati konferenciju kojoj je cilj odrediti sadržaj novog međunarodnog sporazuma o smanjenju emisije stakleničkih plinova, koji će stupiti na snagu nakon što 2012 istekne važenje Protokola iz Kyota.

XS
SM
MD
LG