Linkovi

Završen festival hrvatskog filma u New Yorku


U New Yorku je održan prvi godišnji festival hrvatskog filma. Četverodnevna smotra održavala se u Tribeca Cinemas na Manhattanu i u Muzeju pokretnih slika u njujorškoj Astoriji, dijelu grada u kojem žive brojni Hrvati i Amerikanci hrvatskog podrijetla.

Oni su imali priliku vidjeti 18 filmova različitih žanrova koje je izabrao filmski kritičar Jurica Pavičić. On smatra da se hrvatski film znatno poboljšao posljednjih godina i vjeruje da će se ta uzlazna putanja nastaviti i dalje jer se radi o autorima koji su u svojim najkreativnijim godinama.

Jedan od njih je Arsen Ostojić redatelj filma "Ta divna splitska noć" kojim je festival i otvoren. Ostojić je pohvalio održavanje festivala jer smatra da se hrvatska kinematografija može dostojno predstaviti njujorškoj publici.

"Budimo realni. Mi smo mala kinematografija. Ako možemo bar malo pridonijeti to je već mnogo. Nadamo se da ćemo uspjeti reći nešto relevantno što će druge ljude zanimati. Inače, hrvatski film ovih zadnjih nekoliko godina proživljava neku vrstu renesanse. Svake godine, ali doslovno svake godine, u zadnjih nekoliko godina postoje filmovi koji dobijaju nagrade na festivalima. Tako da će taj trend, nadam se, nastaviti i dalje."

Festival je organizirala zaklada The Door Arts Foundation iz New Yorka u suradnji s hrvatskim ministarstvom kulture i sponzorima. Daniela Urem iz zaklade The Door Arts Foundation koja kaže da se na ovoj filmskoj smotri radilo dvije godine, a želja joj je da festival postane tradicionalna manifestacija koju je, kao što smo čuli, spreman podržati i grad New York.

"Što se toga tiče, mi smo provjerili i znamo sigurno da, ne samo da ćemo dobiti pomoć grada nakon pet godina, nego ćemo u procesu do tih pet godina aplicirati i spadamo u kategoriju da naš film može biti financijski podržan. Nakon pet godina ta financijska pomoć rast će puno više i to se svodi na stotinu tisuća dolara što je jako, jako puno s obzirom da ovo radimo s minimalnim sredstvima. Mogu samo zamisliti kakve prilike i interes i postoje u ovom gradu za naš film tako da s jednom takvom podrškom vjerujem da se može napraviti jako puno."

Festival je bio popraćen i retrospektivnom izložbom video radova pod nazivom "Up close and Personal" sedam hrvatskih umjetnika, a prve večeri festivala održan je i koncert zagrebačke rock grupe Svadbas.

XS
SM
MD
LG