Linkovi

I 35 posto manje američkih vojnika u Iraku do kraja 2008.?


Američki ministar obrane Robert Gates kaže da bi do kraja slijedeće godine broj američkih postrojbi u Iraku mogao biti smanjen za gotovo 35 posto, na ukupno oko 100 tisuća vojnika.

Govoreći jučer novinarima u Pentagonu, Gates je rekao da misli da bi se uvjeti u Iraku mogli dovoljno poboljšati da dođe do brojnijeg povlačenja američkih vojnika nego što je trenutno planirano. Istaknuo je, međutim, da izražava svoja nadanja, a ne neki specifični plan administracije predsjednika Busha.

Sjedinjene Države trenutno u Iraku drže 169 tisuća vojnika. Za šest mjeseci, nada se Gates, američki zapovjednici bi mogli preporučiti povlačenje pet od 20 borbenih brigada, koliko ih je trenutno u Iraku.

To bi bilo znatno više od onoga što je u govoru u četvrtak najavio predsjednik Bush. On je rekao da bi do kraja ove godine moglo biti povučeno 6 tisuća vojnika.

Jučer je Bijela kuća izvijestila Kongres da su irački čelnici postigli izvjestan napredak prema ključnim ciljevima na sigurnosnom i političkom planu. Od 18 elemenata, koje je administracija predsjednika Busha ocijenila ključnima za napredak u Iraku, tamošnje čelništvo pokazalo je zadovoljavajući napredak u 9. To je tek malo bolje od prošli puta kada je bio ocijenjen napredak u Iraku, prije dva mjeseca.

XS
SM
MD
LG