Linkovi

Sve više uvozne hrane, sve manje inspektora koji je kontroliraju


Štetna hrana, u najmanju ruku, može uzrokovati bolesti. U najgorem slučaju – i smrt. Iz izvješća Stephanie Ho saznajemo da vlada Sjedinjenih Država surađuje s prehrambenom industrijom kako bi dodatno poboljšala sigurnost hrane koju jedemo.

Prošle je godine s polica američkih samoposluživanja na neko vrijeme bio uklonjen pakirani špinat - nakon što su tri osobe umrle, a gotovo 200 bile zaražene bakterijom Escherichia coli. Početkom ove godine, stotine ljudi zarazilo se salmonelom iz namaza od kikirija. Nedavna uginuća brojnih mačaka i pasa pripisuju se zaraženoj hrani za kućne ljubimce iz Kine. Američka je vlada utvrdila da su neke vrste morskih plodova iz Kine po zdravlje opasna hrana jer su sadržavale zakonom zabranjene antibiotike.

David Acheson, direktor Uprave za kontrolu hrane i lijekova, kaže da su prehrambeni proizvodi iz uvoza sve veći problem. Jedan od razloga je i promjena u prehrambenim navikama Amerikanaca. "Ovaj problem stvarno šteti uvoznom tržištu, a zapravo se tiče globalne opskrbe hranom. Američki potrošači, naime, očekuju svježu hranu iz cijelog svijeta, tijekom cijele godine" - kaže Acheson.

Prema podacima američke Komisije za vanjsku trgovinu, uvoz hrane više se nego udvostručio u proteklih deset godina, dostignuvši vrijednost od gotovo 80 milijardi dolara. Istovremeno, broj inspektora iz Uprave za kontrolu hrane i lijekova u posljednjih se pet godina znatno smanjio. Inspektori fizički uspiju u laboratoriju ispitati svega dva posto uvoznih prehrambenih proizvoda. David Acheson kaže da je ne samo nepraktično, nego jednostavno nemoguće ispitati svaki uveženi prehrambeni artikl pojedinačno.

Daniel Fabricant je podpredsjednik neprofitne organizacije Natural Products Association koja zastupa skoro 10 tisuća kupaca i prodavača prirodne hrane: "S obzirom na količinu hrane koja dnevno stiže u zemlju, država Upravi za kontrolu hrane i lijekova nije dodijelila dovoljno novaca. Stoga od njih ne možemo ni očekivati više."

Daniel Fabricant dodaje da sastojci brojnih proizvoda dolaze iz Kine. Primjerice, Kina vitaminom C opskrbljuje 80 posto svjetskog tržišta. No, i ostali uveženi proizvodi se u Sjedinjenim Državama počinju sve više kontrolirati.

Predsjednik Bush nedavno je osnovao komisiju koja će jamčiti da uveženi prehrambeni i ostali proizvodi nisu opasni po zdravlje. "Dio naše strategije je suradnja sa zemljama izvoznicama s kojima nastojimo uskladiti izvozne procedure i prakse. Osim toga, surađivat ćemo i s kompanijama koje uvoze proizvode iz čitavog svijeta, kako bi bili sigurni da njihove procedure odgovaraju visokom standardu kojeg smo uveli u Sjedinjenim Državama" - izjavio je nedavno američki predsjednik.

I prehrambena industrija je poduzela određene mjere da se poboljša kvaliteta i sigurnost hrane. Jedan od tih primjera je partnerstvo između udruge Natural Products koja nastoji popularizirati prirodnu i organsku hranu, i U.S. Pharmacopeia, privatne organizacije koja američkoj vladi postavlja standarde kvalitete lijekova i dodataka u hrani.

U svom laboratoriju u Šangaju, U.S. Pharmacopeia ovog će mjeseca početi s testiranjem čistoće i kvalitete kineskih sirovih sastojaka, a rezultati tih ispitivanja upisivat će se u bazu podataka. Tako će kompanije koje za svoje proizvode koriste sirove sastojke iz Kine imati pristup popisu imena već provjerenih kineskih dobavljača.

XS
SM
MD
LG