Linkovi

Ove godine podudaraju se veliki židovski i muslimanski blagdani


Večeras se obilježava početak židovske Nove godine. Blagdanom Roš Hašana počinje desetodnevno razdoblje razmišljanja, kajanja i slavlja koje svoj vrhunac doživljava postom i molitvom na Dan okajanja, odnosno Jom Kipur. Ove godine ovaj veliki židovski praznik koincidira s Ramazanom, svetim muslimanskim mjesecom tijekom kojeg se također posti po danu, a obilježava se davanje Kurana proroku Muhamedu.

Oglašavanje šofara, ovnova roga, slavi Boga koji je stvorio svijet te najavljuje početak židovske Nove godine.

"Nadajmo se da će nam ova godina donijeti blagoslov."

Rabin Yitzak Rosenbaum iz jedne nacionalne židovske organizacije sa sjedištem u New Yorku objašnjava kako judaizam smatra da Bog za vrijeme Roš Hašane prosuđuje postupke svih ljudi tijekom protekle godine i odlučuje njihovu sudbinu za nadolazeću godinu. Šofar poziva Židove na razmišljanje i kajanje, poziva ih da preispitaju svoje srce i trezveno razmisle o svom ponašanju.

"Kako ste se odnosili prema bližnjima? Susjedima? Kako ste postupali prema svojoj djeci? Kako ste postupali prema svojim nastavnicima, poslodavcima i uposlenicima? Bog vas obvezuje da s njim uspostavite konkretnu vezu, bilo putem molitve, bilo putem slavljenja vjerskih praznika. Jesam li ostvario ciljeve koje je Bog postavio pred mene i koje sam sam sebi postavio?"

Judaizam uči da čovjek može istinski započeti novu godinu samo ako preuzime punu odgovornost za svoje postupke te se ponovno posveti moralnom životu. Međutim, središnji židovski koncept duhovnog pročišćenja i obnove nalazimo i u drugim vjerama, poglavito u islamu.

Primjerice, tijekom Ramazana, koji počinje ovaj tjedan, muslimani također prolaze kroz obred kajanja i duhovnog pročišćenja kako bi inspirirali božju milost. Rabin Rosenbaum smatra da je riječ o krasnoj ideji.

"Jučer sam bio čovjek ogrezao u grijeh. Danas možda mogu biti čovjek koji se uzdiže iznad grijeha, čovjek koji je pročišćen, koji je čist."

Nada u budućnost koju sadrže obje vjere prigoda je i za svečani obrok - i u judaizmu i u islamu. Jabuke umočene u med, kako bi godina bila slatka, tradicionalna su poslastica za Roš Hašanu. Muslimani na kraju ramazanskog posta uživaju u posebnim kolačima i drugim slatkišima. Alison Alpert odlučila je da ove godine sjedini tradicije nekoliko vjera.

"Imam prijatelje muslimane. Ima nešto u tome da se uči o tradicijama drugih vjera jer postoji ogromna količina podudarnosti. Bit ću sa svojom obitelji, zajedno ćemo jesti, jest ćemo mnogo meda i okrugli židovski kruh halu. Obično jedemo i voće koje još nismo probali u ovom godišnjem dobu. Pridružit će nam se i moja prijateljica iz Indije, a ona obično donese neki indijski slatkiš, jer je to u doba i kraj indijske nove godine Devali. Moja obitelj je ortodoksno židovska, tako da ćemo ove godine imati ekumensko-ortodoksnu Roš Hašanu."

Nagovještaj mira i sklada na koje ukazuju i židovski i muslimanski običaji nekoć su se mogli vidjeti i u zajedničkoj tradiciji Židova i muslimana u Maroku. Stotinama godina Židovi bi donosili svojim muslimanskim prijateljima prvi kruh kojim se prekidao ramazanski post. Zauzvrat, muslimani bi donosili svojim židovskim susjedima prvi kruh od lisnatog tijesta, na kraju Pashe.

XS
SM
MD
LG