Linkovi

Petraeus: Američka pojačanja u Iraku daju rezultata


Američki zapovjednik u Iraku, general David Petraeus izjavio je da će broj američkih vojnika u toj zemlji biti smanjen ovog mjeseca za dvije tisuće, a do kraja godine za dodatnih tri i pol tisuće vojnika. No general Petreaus je dodao da mu je i u dobrom dijelu slijedeće godine potrebna većina od sadašnjih 168 tisuća vojnika kako bi se održale poboljšane sigurnosne prilike, a iračkoj vladi dala prilika da radi na nacionalnom pomirenju. General Petraeus i američki veleposlanik u Iraku, Ryan Crocker, jučer su podnijeli Kongresu izvješće o razvoju situacije u Iraku.

Predsjedatelj Odbora za oružane snage u Zastupničkom domu američkog Kongresa, Ike Skelton, pozvao je na red na početku rijetke zajedničke sjednice njegovog odbora i Odbora za vanjsku politiku. Više od stotinu članova dva parlamentarna tijela i televizijsko gledateljstvo diljem svijeta čulo je generala Petraeusa kako je ustvrdio da američka pojačanja u Iraku, razmještena ranije ove godine, dovode do poboljšanja sigurnosnih prilika. General Petraeus objavio je:

"Preporučio sam povlačenje dijela dodatnih snaga iz Iraka. Kasnije ovog mjeseca jedna marinska postrojba koja je razmještena u sklopu pojačanja, otići će iz Iraka. Ukoliko moje preporuke budu prihvaćene, početkom prosinca bit će povučena jedna brigada, a do srpnja 2008. godine još četiri borbene brigade te dva marinska bataljuna."

Ovo znači da bi general želio zadržati većinu od dodatnih 30 tisuća vojnika u Iraku do isteka predviđenog 12-mjesečnog roka za njihovo služenje u Iraku, koji istječe u travnju slijedeće godine. General Petraeus ne vjeruje da će te postrojbe trebati zamijeniti novima. On, također, očekuje da će preporučiti daljnja američka povlačenja no, kako je dodao, sada je prerano za to. Glavni američki zapovjednik u Iraku želi podnijeti novo izvješće o sigurnosnim prilikama u toj zemlji u ožujku slijedeće godine.

General je dodao da je od početka razmještanja američkih pojačanja, u siječnju, došlo do značajnog smanjenja nasilja, ali je priznao da je napredak spor, a nasilja još uvijek previše. Petraeus je ustvrdio da su iračke snage bolje funkcioniraju, ali još uvijek sporo napreduju te je upozorio da se ne bi smjelo staviti previše odgovornosti na iračke snage dok ne budu spremne.

Pokraj generala Petraeusa sjedio je američki veleposlanik u Iraku, Ryan Crocker koji je rekao da iračke vlasti sporo napreduju ka političkom pomirenju kazavši da je to frustrirajuće za sve uključene strane. No on je primjetio da su se vodeći irački čelnici dogovorili prošlog mjeseca da zajedno rade na ključnim pitanjima te je pozvao na nastavak američkih vojnih i diplomatskih napora u Iraku.

"Ne mogu jamčiti uspjeh u Iraku no vjerujem da se može postići. Uvjeren sam da bi odustajanje ili drastično smanjivanje naših napora, dovelo do neuspjeha. Svi moramo jasno razumijeti kakve bi bile posljedice neuspjeha."

Veleposlanik Crocker rekao je da bi te posljedice uključivale masivne ljudske patnje te mogući regionalni sukob u kojem bi Iran izašao kao pobjednik. General Petreaus kritizirao je Iran i Siriju jer pridonose nasilju u Iraku. On je također upozorio na moguće posljedice preranog povlačenja američkih snaga iz Iraka. Obojica dužnosnika naglasili su uspjeh u pokrajini al-Anbar i nekim drugim regijama gdje su lokalne plemenske vođe okrenule leđa al-Qaidi i počeli surađivati s iračkim vlastima i koalicijom.

Na početku svog izlaganja general Petraeus naglasio je da njegovo izvješće o Iraku nisu odobrili niti vidjeli dužnosnici Petagona i Bijele kuće. Predsjednik Bush, koji je prošlog tjedna kratko posjetio Irak, obratit će se naciji kasnije ovog tjedna kada će govoriti o američkoj politici u Iraku u nadolazećim mjesecima.

XS
SM
MD
LG