Linkovi

Nulta točka - šest godina poslije


Mjesto gdje su do prije šest godina stajali neboderi Svjetskog trgovinskog centra na Manhattanu vjerojatno je nakontroverznija parcela zemljišta na svijetu. Posjećuju je stotine tisuća turista. Debate o tome što tamo sagraditi ne jenjavaju, a pojačavaju se približavanjem godišnjice terorističkog napada. Kako iz New Yorka javlja Kane Farabaugh, na samom gradilištu zapaža se ovih dana tek manji napredak, no svi su optimistični da će radovi biti završeni do 2012. godine.

Gledano s ulice, teško je primijetiti da se na Nultoj točki uopće nešto gradi. No, ako se približite ogromnoj jami i pogledate prema njezinom dnu, razmjeri cijelog građevinskog poduhvata postaju očiti. Svaki dan, već nekoliko godina, stotine građevinskih radnika i stručnjaka polaže temelje novog, južnog dijela Manhattana.

Mnogi kritiziraju da se radi presporo. Direktor korporacije za obnovu južnog Manhattana, Avi Schick smatra da je taj dojam rezultat loše komunikacije s javnošću. U obavljanju svog posla, Schick predstavlja lokalne vlasti, odnosno guvernera savezne države New York Eliotta Spitzera. "Kao što je guverner rekao, više neće biti lažnih obećanja i lažnih početaka" - njavio je u nedavnom govoru stanovnicima južnog Manhattana Avi Schick.

Podizanje čelične konstrukcije 'Tornja slobode' na Nultoj točki slijedit će gradnja i ostalih tornjeva, koji će – u konačnici – naslijediti srušene nebodere blizance. Gradnja će početi u sljedećih šest mjeseci – kaže Larry Silverstein, građevinski poduzetnik čija firma obnavlja porušene blokove južnom Manhattana: "Godinu dana nakon početka gradnje, dostići ćemo razinu ulice. Nakon tpga postavljamo čeličnu konstrukciju, tornjevi broj tri i broj četiri dovršit će se do 2010."

Bez obzira na sav optimizam, radovi često zastaju. Posljednji put bilo je to prošli mjesec, kada su pri rušenju zgrade Deutsche Bank – koja je bila teško oštećena u napadima prije šest godina - poginula dva vatrogasca. Avi Schick je tom prilikom rekao: "Nemamo točan datum kada će rad na toj zgradi biti obnovljen, niti kada će završiti. No, jedno znam – nastavit ćemo vrlo oprezno, ali i s osjećajem hitnosti. Srušit ćemo tu napaćenu građevinu, i to vrlo skoro."

Nacionalni memorijal i muzej žrtava 11. rujna – kako će se zvati spomenik na Manhattanu – sastojat će se od nekoliko nebodera nalik 'blizancima'. Građevine, svaka nešto manja od susjedne, spiralno će se spuštati k središtu spomenika, bazenu s vodopadima nazvanom 'Reflecting Absence' – u spomen na gotovo tri tisuće ljudi koji su poginuli u terorističkim napadima na Svjetski trgovinski centar, prije šest godina.

XS
SM
MD
LG