Linkovi

Film tjedna: '3 i 10 za Yumu'


Pristojan kauboj, kome je, međutim, sreća malo okrenula leđa, nađe se suprotstavljen karizmatičnom i smrtonosnom odmetniku u novoj obradi klasičnog holivudskog westerna "3 i 10 za Yumu", u kojemu se u glavnim ulogama pojavljuju Russell Crowe i Christian Bale.

Ben Wade je orobio toliko banaka, poštanskih kočija i vlakova da, usporedno s rastom njegove legende u očima lokalne mladeži - zahvaljujući senzacionalističkim novinskim izvješćima i popularnom petparačkom štivu - postaje i najtraženija ucijenjena 'glava'. Vrijeme radnje - kraj 19. stoljeća. Wadea progone podjednako i šerifi i lovci na glave.

Trenutak neopreza - ili, možda, žudnja za novim izazovima - i Wade je uhvaćen. Kada glas o tome stigne do njegove nemilosrdne bande, oni odluče osloboditi ga bez obzira koga pritom morali ubiti. Zatvorenika čuva stočar Dan Evans, koji je odlučan smjestiti Wadea na vlak koji u 3 i 10 odlazi za Yumu. Ranč Dana Evansa prolazi kroz teške dane jer stoku teško pogađa suša, te je Evansu nagrada koju je željeznička kompanija ponudila za hvatanje Wadea dragocjena.

Okolnosti koje su natjerale odmetnika i poštenog građanina da se nađu prisilno zbliženi, isto im tako pokažu da imaju mnogo više zajedničkog nego što je ijedan ranije i sanjao. Tako to tumači Russell Crowe, koji glumi odmetnika Wadea.

"Od prvog trenutka kada Wade upozna Evansa, on u njemu vidi čvrstinu i odlučnost na kakve nije često nailazio. Obično, on od ljudi doživljava ekstremne reakcije zbog svoje nadaleko čuvene zle reputacije. Iz toga se rađa sjeme poštovanja koje, što dalje, sve više raste," kaže Crowe. Za svoj lik Russell Crowe kaže da nema savjesti ni moralnog kompasa, te da mu ustvari nije do toga ni stalo: učinit će sve što u određenom trenutku treba da bi situaciju okrenuo u svoju korist.

Prije pedeset godina, u izvornoj verziji filma "3 i 10 za Yumu", Glenn Ford je glumio odmetnika, a Van Heflin ispravnog građanina. U ovogodišnjoj verziji, Christian Bale glumi poštenog, ali i unutrašnjim sukobom razdiranog kauboja. Bale kaže da je proučavao originalni film da bi što više saznao o svom liku.

"Koristim se svim čime mogu kada pripremam određeni lik. Ne znači da ću ponoviti ono što sam vidio, ali ću se inspirirati bilo ranijim filmom ili knjigom - u ovom slučaju kratkom pripovjetkom Elmorea Leonarda - po kojoj je napisan scenarij. Nije mi nikakav problem vidjeti interpretaciju drugih glumaca, jer me to ne ograničava; ja napravim svoje viđenje lika," kaže Bale.

Redatelja filma Jamesa Mangolda - među čijim ranijim ostvarenjima su filmovi "Walk the Line", te "Girl, Interrupted" - ne plaši riječ 'remake". Kaže da se uopće ni ne radi o preradi originalnog filma: jednostavno je i sam htio ispričati tu istu priču, jer je nalazi relevantnom za današnji svijet, bez obzira što se radnja zbiva 1883. godine.

"Ono što je meni bilo stvarno važno je ideja o westernu kao katalizatoru tipično američkih strahovanja. U njemu se mi bavimo našim strahom od političkog progona, od vjerskog progona, od vlastite brutalnosti prema domorodačkim narodima, od velikih biznisa koji pokušavaju ugušiti male poduzetnike ... sve te stvari se događaju u westernima i sve one rezoniraju i s današnjim zebnjama," kaže Mangold.

U filmu "3 i 10 za Yumu" pojavljuje se i holivudski veteran - i veteran mnogih westerna! - Peter Fonda, kao jedan od lovaca na ucjene. Ben Foster glumi jednog patološkog ubojicu u bandi Bena Wadea, dok je Gretchen Mol supruga rančera Dana Evansa.

Film je snimljen na lokacijama u planinama i zabitim kanjonima New Mexica.

XS
SM
MD
LG