Linkovi

CSM: Suradnja s iračkim sunitima, novi adut administracije predsjednika Busha


Bostonski Christian Science Monitor, jednako kao i New York Times, ističe posjet predsjednika Busha iračkoj pokrajini Anbar, u ponedjeljak, kao način iskazivanja da su se promijenili ciljevi rata u Iraku, uoči izvješća o stanju u Iraku, koje će biti podneseno Kongresu slijedeći tjedan.

Pokrajina Anbar izabrana je kao najuspješniji primjer američke agresivnije strategije slamanja pobune: ona je, naime, piše Christian Science Monitor, prošle godine bila praktički otpisana kao 'izgubljena u pobuni'. Sada, to je jedan od najmirnijih dijelova Iraka.

Ne radi se samo o učinku povećanog broja američkih vojnika, nego i o suradnji sa sunitima, koji su činili okosnicu pobune u toj pokrajini. Oni su sada mnogo skloniji suradnji s američkim snagama, sučeljeni s rastućim utjecajem Irana u šijitskom dijelu zemlje. Upravo to će – prema New York Timesu – administracija isticati i američkoj javnosti, zamorenoj ratom koji ne donosi uspjehe. Prvi se rezultati, kažu stručnjaci, već osjećaju: pomalo se oporavlja podrška ratu i u javnosti i u Kongresu – piše bostonski Christian Science Monitor.

Iz New York Timesa i o jednoj prozaičnijoj temi: prehrani u školskim kantinama. Naime, početkom ove školske godine stupile su na snagu nove odredbe o zdravijoj prehrani školske djece u sklopu borbe protiv epidemijskog debljanja nacije već od najranije dobi. Dakle, piše Times, iz škola su izbačena masnija i zašećerena jela u korist zdravijih. Umjesto slatkih gaziranih napitaka, tu je – voda. Umjesto tradicionalne pizze, isto pizza, ali ona od zdravijeg, integralnog brašna. Uglavnom više nema ničega što se prži u ulju – dakle, ništa od čipsa! -, kao niti stvari koje nemaju nikakvu hranjivu vrijednost – većina bombona.

XS
SM
MD
LG