Linkovi

Je li Fred Thompson 'novi Ronald Reagan'?


Sljedeći tjedan utrci za Bijelu kuću pridružit će se i Fred Thompson, bivši republikanski senator koji je možda najpoznatiji po ulozi tužitelja u televizijskoj krimić-seriji 'Zakon i red'. O tome kakve bi posljedice mogao imati Thompsonova kandidatura izvještava Jim Malone.

Fred Thompson je doslovce mjesecima razmišljao o predsjedničkoj kandidaturi. 'Najbogatija smo i najjača zemlja na svijetu. Želim da to budemo i u budućnosti' – rekao je u nedavnom govoru u saveznoj državi New Hampshire Fred Thomson.

Analitičari političke scene u Sjedinjenim Državama smatraju da će se posljedice Thomopsonova ulaska u utrku odmah osjetiti. "Kandidatura Freda Thompsona će, kako se čini, zadovoljiti najveći broj konzervativaca" - kaže Larry Sabato, profesor političkih znanosti na sveučilištu Virginije. On smatra da Thompson ima 'nešto nalik Reaganu', ako ni zbog čega drugoga ono zbog toga što su obojica bivši glumci. 'A republikanci u svakom svom predsjedničkom kandidatu traže Ronalda Reagana, baš kao što demokrati nastoje pronaći novog Johna Kennedyja' – objašnjava Larry Sabato.

I John Fortier iz washingtonskog Instituta American Enterprise očekuje da će Fred Thompson biti vrlo konkurentan u konzervativnoj bazi Republikanske stranke: "On je senator s Juga. Jug je baza Republikanske stranke. Može se reći da je Thompson konzervativac. Ako pogledate njegovu karijeru u Senatu, on nije bio čisti konzervativac, bio je često neovisan, kao i John McCain. No, općenito gledano, ona ima konzervativna stajališta, ljudi ga poznaju. Osim toga ležeran je i simpatičan, narodski tip političara."

Iako nije službeno najavio svoju kandidaturu za predsjedničku nominaciju svoje stranke, Thompson je u anketama republikanske baze u pravilu odmah iza Rudyja Giulianija, bivšeg gradonačelnik New Yorka. Nešto slabije stoji kada je u pitanju prikupljanje novca za izbornu kampanju.

Analitičar Stuart Rothenberg kaže da će Fred Thompson možda i profitirati od toga što se utrci za Bijelu kuću pridružuje nešto kasnije: "Republikanci imaju ozbiljan problem. Nemaju savršenog kandidata. Svaki ima neke ozbiljne mane."

Fred Thompson je saveznu državu Tennessee predstavljao u Senatu Sjedinjenih Država tijekom devedesetih. Prije karijere u Senatu imao je niz filmskih uloga, primjerice u akcionom filmu 'Potjera za Crvenim oktobrom', dok je nakon Senata glumio u televizijskoj seriji 'Zakon i red'.

XS
SM
MD
LG