Linkovi

Američke države nadmeću se oko datuma stranačkih predizbora


Nadmetanje američkih saveznih država oko toga koja će prva održati stranačke predsjedničke predizbore početkom 2008. godine stvara probleme Republikanskoj i Demokratskoj stranci koje pokušavaju kontrolirati proces nominacija kandidata.

Najnoviji izazovi dolaze od republikanaca u Wyomingu i demokrata u Floridi. U oba slučaja lokalni dužnosnici pokušavaju pomaknuti datume stranačkih predizbora za predsjedničke kandidate za mjesec siječanj premda se tome protive stranački čelnici na razini čitave zemlje.

I republikanska i demokratska stranka pokušavaju zadržati kontrolu izbornog procesa prema kojem bi savezne države Iowa i New Hampshire nastavile svoju tradicionalnu ulogu – prvih država u kojima se početkom 2008. godine održavaju stranački predsjednički predizbori.

U slučaju Floride, Demokratska stranka zaprijetila je da demokratskim izaslanicima s Floride neće osigurati mjesta na nacionalnoj stranačkoj konvenciji slijedećeg kolovoza i tako im uskratiti pravo da glasuju za stranačkog kandidata za Bijelu kuću. Čelnici stranke na nacionalnoj razini žele da Florida promijeni svoju odluku prema kojoj bi se stranački predizbori održali 29. siječnja umjesto 5. veljače. Dvije strane imaju 30 dana za pronalaženje kompromisnog rješenja prije nego kazna stupi na snagu.

Republikanska nacionalna središnjica također upozorava savezne države da ne pomiču datume održavanja stranačkih predizbora za početak siječnja ili će, u protivnom, biti kazni. Republikanci iz Wyominga žele početi proces izbora svojih izaslanika za nacionalnu konvenciju 5. siječnja. Politički stručnjaci kažu da obje stranke trebaju biti oprezne kako ne bi naljutile birače u navedenim saveznim državama, naročito u velikim saveznim državama poput Floride u kojima je nadmetanje predsjedničkih kandidata dvije stranke u pravilu neizvjesno.

Stručnjaci dodaju da se savezne države međusobno žestoko nadmeću oko datuma stranačkih predizbora jer žele imati veći utjecaj na proces izbora kandidata za Bijelu kuću. Larry Sabato direktor je Centra za politiku pri Sveučilištu Virginije.

"Ovo je sulud raspored. Uopće nema nikakvog smisla. Nije u nacionalnom interesu. Imamo 50 entiteta, 50 saveznih država koje se preskakuju, pokušavaju ostvariti prednost jedna pred drugom. One pokušavaju održati stranačke predizbore što je prije moguće kako bi imali utjecaja na proces odlučivanja predsjedničkih kandidata obje stranke."

John Frontier politolog je pri institutu American Enterprise u Washingtonu. On kaže da je aktualno nadmetanje saveznih država oko što ranijeg održavanja stranačkih predizbora dio dugogodišnjeg trenda u američkoj politici.

"Proteklih 30 godina stranački predizbori održavaju se sve ranije i ranije. U osnovi, svaka država i svaki stranački ogranak u tim državama, može odlučiti za kad će zakazati održavanje predizbora. Stranačkim središnjicama na nacionalnoj razini jako ih je teško disciplinirati."

Neki od pretendenata na predsjedničke nominacije stranaka, naročito oni koji zaostaju u anketama i prikupljanju novca za financiranje kampanja, zabrinuti su da navala velikih država na ranije termine održavanja stranačkih predizbora umanjuje njihove izglede. Senator Joe Biden nadmeće se za demokratsku predsjedničku nominaciju.

"To znači da nominacija ide onome tko ima najviše novca za plaćanje televizijskih oglasa u velikim državama. Ako se to dogodi onda je to sramota."

Prema postojećem rasporedu savezne države Iowa i New Hampshire trebale bi održati stranačke predizborima sredinom siječnja. No budući da druge države manevriraju u tom smislu ne zna se točno kad će početi proces izbora kandidata.

XS
SM
MD
LG