Linkovi

Muzej policijske službe u Los Angelesu


Policijska služba Los Angelesa ima šaroliku i ponekad kontroverznu povijest koja je prikazana u brojnim televizijskim serijama i filmovima. Dio te povijesti može se vidjeti i u jednom muzeju posvećenom losanđeleskim policajcima.

Muzej Policijske službe Los Angelesa smješten je u jednoj staroj policijskoj postaji a posjetitelju pripovijeda priču o jednom gradiću bezakonja na Zapadu koji se polako razvio u moderni grad. Los Angeles dobio je prvu profesionalnu policijsku službu 1868. godine. Rana povijest službe prikazana je izlošcima kao što su lisice, lanci i druga sredstva za ograničavanje kretanja zatvorenika.

Izvršni direktor Povijesnog društva losangeleske policije Glynn Martin pokazuje tri izložbene kutije koje se nalaze preko puta reda praznih zatvorskih ćelija. "Imamo tu neke izuzetne izloške koji datiraju duboko u devetnaesto stoljeće, kad su se počele koristiti lisice. Imamo ovdje teške metalne kugle i lance. Imamo domaće i strane lisice i različite vrste drugih sredstava za ograničavanje kretanja, koja su se koristila u više od stoljeća dugoj povijesti lisica."

Martin, inače jedan od umirovljenih zapovjednika Policijske službe, pokazuje policijski radio iz pedesetih godina i suvremeni kompjuter kakav se nalazi ugrađen u današnjim policijskim automobilima. Tu su i svjetla iz patrolnih policijskih automobila, a na gornjoj etaži policijske uniforme. Jedna od njih iz otprilike 1890. godine ima kacigu kakvu još uvijek nose popularni londonski Bobbyji.

Dio izložbe je interaktivna igra Policijske službe Los Angelesa i Hollywooda. Tu su dva policijska bedža sa slikama dvojice detektiva iz nekoć popularne televizijske serije Dragnet. Autor te serije Jack Web igra glavnu ulogu narednika Joea Fridaya. Glynn Martin kaže da je i svojevrsni produžetak Dragneta, serija pod naslovom Adam-12, također dovela Policijsku službu Los Angelesa u milijune američkih domova.

"Za nas je to značilo da je naša služba dolazila u domove ljudi koji su imali televizijske prijemnike. Suđenja i nevolje detektiva koje su uz to išle sad su se mogle vidjeti u dnevnoj sobi, a to je u svakom slučaju povećalo razumijevanje toga što znači biti policajac u Los Angelesu u to vrijeme," kaže Martin.

Policijska služba Los Angelesa prikazana je u mnogim filmovima kao što su L.A. Confidential, Umri muški i nizu filmova iz serije Smrtonosno oružje.

U muzeju se također može vidjeti rekonstrukcija na temelju stvarnog događaja iz 1997. godine, kad su dvojica teško naoružanih pljačkaša banke vodila borbu s policijom pune 44 minute u Sjevernom Hollywoodu. Dok je policija radio vezom pozivala pojačanje, pljačkaši su ispalili oko tisuću i dvjesto metaka, u žestokom obračunu kojeg su snimile televizijske kamere.

"Kod nas su završili svi materijali koji su povezani s ovim slučajem, što znači da među izlošcima imamo odjeću koju su na sebi imali pljačkaši kao i oružja koja su imali policajci tog dana i s kojima su spriječili pljačkaše da pobjegnu i nanesu još veću štetu zajednici," kaže Glynn Martin.

Bilo je ranjeno deset policajaca i šest civila, no na sreću nitko od njih nije umro. Jedan pljačkaš je počinio samoubojstvo, a drugi je podlegao zadobivenim ranama dok je ležao na cesti. Ispred muzeja nalaze se dva izrešetana vozila i zaokružuju ovu priču. U jednom su se vozili pljačkaši, a u drugom policijski narednik koji je u okršaju ranjen.

XS
SM
MD
LG