Linkovi

Mogućnost daljnje integracije Sjeverne Amerike brine i krajnju ljevicu i krajnju desnicu


Predsjednik Bush nalazi se u Kanadi gdje razgovara s čelnicima Kanade i Meksika. Kako javlja Paula Wolfson, očekuje se da će najviše biti riječi o jačanju trgovinskih odnosa i sigurnosti duž zajedničkih granica.

Dužnosnici Bijele kuće ne očekuju nikakav prijelomni sporazum na sjevernoameričkom summitu u kanadskoj pokrajini Quebec. No, kako kažu, radi se o važnim sastancima jer tri zemlje imaju priliku ponoviti svoju predanost stvaranju sigurnog i prosperitetnog kontinenta.

Susan Purcell direktorica je Centra za politiku hemisfere pri Sveučilištu Miamia na Floridi. Ona kaže da se summitom želi pokazati da je predsjednik Bush uključen u zbivanja u neposrednom američkom susjedstvu: "Postoje kritike da zbog rata u Iraku i drugih zbivanja Sjedinjene Države ignoriraju hemisferu i naša dva najvažnija partnera u hemisferi koji su ujedno naši susjedi."

Ovakvi skupovi započeti su kao način evidentiranja napretka po trgovinskim pitanjima. No nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 2001. godine, američka, kanadska i meksička vlada odlučile su staviti više naglaska na povezivanje ekonomskih i sigurnosnih bojazni. Tako su 2005. godine odlučili nastaviti s dograđivanjem Sporazuma o slobodnoj trgovini na sjeverno-američkom kontinentu, poznatom kao NAFTA te su stvorili Partnerstvo za sigurnost i prosperitet.

Armand Perschard, čelnik programa za Meksiko pri Centru za strateška i međunarodna istraživanja, nevladinoj organizaciji iz Washingtona, vjeruje da se radi o logičnom slijedu događaja: "Vjerujem da društva u ovim trima zemljama trebaju uvidjeti da, kao rezultat ovakve razine ekonomske integracije kakva trenutno postoji, naše su sudbine isprepletene. Ili ćemo svi zajedno napredovati ili ćemo nazadovati."

No potencijalna daljnja integracija Sjeverne Amerike brine neke aktiviste na krajnoj ljevici i desnici u svim trima zemljama. Ljevičari se pribojavaju da će veliki biznisi imati preveliku moć dok protivnici na desnici vide pokušaj stvaranja super-vlade na sjeverno-američkom kontinentu, nešto poput Europske Unije.

David Biette direktor je Instituta za Kanadu pri washingtonskom Centru Woodrow Wilson kaže da su oni u krivu. Biette vjeruje kako je glavni cilj Partnerstva o sigurnosti i prosperitetu učinkovitija primjena Sjeverno-američkog sporazuma o slobodnoj trgovini: "Ne radi se o pokušaju preuzimanja drugih zemalja kao što tvrde ljevica i desnica u našim zemljama."

Pred početak summita kanadski dužnosnici kažu da će jedna od tema vjerojatno biti i status arktičkog morskog dna. Rusija je nedavno poslala dvije male podmornice kako bi postavili rusku zastavu ispod Sjevernoj Pola kao simbolično iskazivanje ruskog suvereniteta. Kanadski premijer Steven Harper će, kako se očekuje, proklamirati kanadski suverenitet nad Sjeverozapadnim prolazom koji Sjedinjene Države smatraju međunarodnim vodenim putem.

U razgovoru predsjednika Busha s meksičkim predsjednikom Felipeom Calderonom dominirat će drugačija pitanja. Ovo će biti njihov prvi susret od kada prijedlog Bijele kuće o reformi imigracijskog sustava nije prošao u Kongresu.

No, Armand Perschard ne očekuje da će se meksički predsjednik javno potužiti predsjedniku Bushu oko američke imigracijske politike: "Vjerujem da predsjednik Calderon uviđa da je tiha diplomacija, kad je u pitanju imigracija, najbolja taktika."

XS
SM
MD
LG