Linkovi

Sjevernoameričkim summitom dominira trgovina, borba protiv terorizma te problem ilegalnog useljavanja


U kanadskoj pokrajini Quebec danas se sastaju čelnici Sjedinjenih Država, Kanade i Meksika, na summitu kojim će dominirati teme poput trgovine i suradnje u sprečavanju terorizma.

Predsjednik George Bush počet će posjet Montobellu u pokrajini Quebec odvojenim sastancima s domaćinom, kanadskim premijerom Stephenom Harperom te predsjednikom Meksika Felipe Calderonom.

Ovakvi su susreti na vrhu počeli 2005. godine.

Očekuje se da će Kanada iskoristiti ovu priliku da potvrdi suverenitet nad dijelom arktičke regije, pogotovo morskim prostranstvima na krajnjem sjeveru. Ovi su, energetski bogati, teritoriji u posljednje vrijeme predmet spora između Kanade, Rusije, Sjedinjenih Država, Norveške i Danske.

Američki predsjednik i kanadski premijer raspravljat će i o mirovnoj misiji u Afganistanu, u kojoj služe i kanadski vojnici. Predsjednik Bush i njegov kolega iz Meksika, Felipe Calderon, najviše će se koncentrirati na pitanja poput imigracije te borbe protiv krijumčarenja narkotika.

Inače, summit prate i prosvjedi, čiji sudionici tvrde da su ovakvi susreti državnika 'nedovoljno transparentni' te da – kako se kaže – 'štete interesima običnih ljudi'.

XS
SM
MD
LG