Linkovi

WP: Iranska revolucionarna garda na američkom popisu terorističkih skupina


Washington Post izvještava da su Sjedinjene Države odlučile okarakterizirati Iransku revolucionarnu gardu kao terorističku skupinu. Iranska revolucionarna garda elitni je dio iranskih oružanih snaga koja ima oko 125 tisuća pripadnika. Ovaj korak omogućava Washingtonu da poduzme akcije protiv poslovnih operacija i financija koje se nalaze pod kontrolom Iranske revolucionarne garde. Kako piše Washington Post, ovo je prvi put da je američka vlada uključila na svoj popis terorističkih organizacija jednu vojnu formaciju što se smatra neobičnim budući da je Iranska revolucionarna garda dio iranske vlade, a ne o tipična teroristička organizacija.

Dnevnik iz Washingtona navodi da ovaj potez reflektira sve veće napetosti između Sjedinjenih Država i Irana oko niza pitanja uključujući situaciju u Iraku i iranske nuklearne ambicije. Glavni cilj Washingtona je – piše Washington Post - udar na rasprostranjenu mrežu poslova Iranske revolucionarne garde te na strane kompanije koje posluju s njom…

Nakon što je na burzi u New Yorku ponovno došlo do pada Dow Jonesa, Los Angeles Times donosi tekst o sve većem kreditnom pritisku na američke potrošače. Više cijene benzina, pad vrijednosti kuća, sve manje raspoloživih kredita i porast cijena hrane ostavljaju sve manje raspoloživog novca građanima, a to bi moglo ozbiljno usporiti američku ekonomiju. Potrošnja građana, naime, glavni je pokretač američke ekonomije i smatra se da ona čini oko 70 posto ekonomije. Zvona zvone na uzbunu sa svih strana.

U srpnju, na primjer, auto kuće zabilježile su pad prodaje automobila od 12,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Crne prognoze idu dotle da se spominje mogućnost ulaska Sjedinjenih Država u recesiju. Posljednji put kad je došlo do značajnog pada potrošnje građana zemlja je upala u ozbiljnu recesiju, a to je bilo prije više od 25 godina, podsjeća Los Angeles Times.

XS
SM
MD
LG