Linkovi

Web stranica tjedna: rječnici, rječnici ... i još rječnika


Jedna od velikih prednosti interneta jest da su resursi, koji su nekad zauzimali čitave knjižnice, danas dostupni klikom miša. Uzmimo za primjer – rječnik. Ili, u slučaju našeg današnjeg odredišta, kibernetska polica za policom, prepune rječnika.

"To je besplatni online rječnik koji pruža definicije, tezaurus, izgovor, ortografiju, etimologiju i ostale stvari vezane uz jezik. Imamo i jezički portal, koji nudi tisuće poveznica na druge rječnike, sve u svemu više od 200 jezika i stotine različitih strukovnih rječnika i srodnih publikacija," kaže Howard Love, direktor kompanije u čijem je okrilju web stranica www.YourDictionary.com.

Polazna točka web stranice je jedan od najautoritativnijih vodiča za američki engleski, American Heritage Dictionary, koji uključuje i upute za izgovor riječi. No, to je i ulazno mjesto za redovne rječnike više od 200 jezika, koji, s jedne strane, pružaju definicije, a, s druge, prijevode između, primjerice, kurdskog i švedskog.

Posebno su zanimljive neke od specijaliziranih referentnih publikacija, poput ruskog rječnika moderne umjetnosti ili popisa arapskih termina vezanih uz naftna polja.

Howard Love kaže da dodatnu vrijednost ovog web sajta predstavlja upravo dostupnost svih tih raznolikih rječničkih resursa na jednom mjestu. "Korisnicima se omogućuje lagano pretraživanje i uspoređivanje. Na primjer, imamo, recimo, deset poveznica za dansku gramatiku. Korisnicima se to sviđa jer mogu usporediti tih deset raznih izvora. To su često rječnici koji se ne nalaze tako lako pomoću tipičnih pretraživača interneta."

Osim rječnika, tu su i druge stvari vezane uz riječi i jezik: informacije o ugroženim jezicima, jezičke igre, primjeri riječi koje se najčešće krivo izgovaraju ili krivo pišu i mnogoštošta drugo. A, sve na web sajtu www.YourDictionary.com

XS
SM
MD
LG