Linkovi

Nasljeđe Bucka Owensa u country glazbi


Kaže se da je odlika vrhunskog umjetnika naizgledna lakoća s kojom stvara. U country glazbi malo tko je u tome bio bolji od Bucka Owensa i njegovog sastava The Buckaroos.

Buck Owens je umro u ožujku 2006. godine, svega nekoliko sati nakon nastupa u svojoj koncertnoj dvorani u Bakersfildu, u Kaliforniji.

Kad danas čujemo pjesmu Act Naturally, teško je i zamisliti da je prije 44 godina Buck Owens, svirajući svoju crveno-bijelo-plavu gitaru, bio smatran zločestim dečkom country glazbe. Također i to da je Buck u Bakersfield, grad s kojim je često povezivan, kročio po prvi put kao 21-godišnjak.

Buck Owens je svoj prvi diskografski ugovor potpisao 1957, no prošle su još dvije godine prije nego što je snimio skladbu Under Your Spell Again, pjesmu kojom je otpočeo dugogodišnji slijed hitova.

G.1963, sastav Bucka Owensa je, osim za country iz Nashvillea tada uobičajenih violina i bendžoa, brojao i Dona Richa na električnoj gitari, te bas gitaru i bubnjeve. Uskoro, Buck je okrenuo leđa Nashvilleu i počeo u Kaliforniji stvarati country albume na svoj način i sa svojim vlastitim sastavom, umjesto sa studijskim glazbenicima u Nashvileu. Tako nastale snimke zvučale su poput Buckovih koncertnih nastupa, za razliku od uglađenih aranžmana bogatih s violinama kakve su dolazile iz Nashvillea.

Nekima se u Nashvilleu nije sviđala nova glazba Bucka Owensa, no mnogi su slušatelji voljeli taj takozvani Bakersfield zvuk. Buck Owens je poslužio kao inspiracija mnogim glazbenicima, poput Dwighta Yoakama i Briana Hofelta, utemeljitelja sastava Derailers, čiji se novi album zove "Under the influence of Buck", Pod utjecajem Bucka.

Dwight Yoakam u listopadu će objaviti album nazvan Dwight Sings Buck, dio čijih će prihoda biti namijenjen fondaciji Buck Owens American Music, koja pokušava sačuvati glazbenu ostavštinu Bucka Owensa i njegovog Bakersfield zvuka, kojeg možemo čuti i u njegovoj pjesmi Buckaroo.

XS
SM
MD
LG