Linkovi

Nesnosni dvogodišnjaci i preangažirane mame


Izaći na kraj sa dječjom zloćom jedna je od najtežih prepreka roditeljstva. A svi se mi sa djecom, prije ili kasnije s njome susretnemo. Najnovija studija otkriva pozitivne aspekte zloće dvogodišnjaka.

Američki roditelji skovali su i poseban termin kojim opisuju ponašanje svoje djece nakon što navrše dvije godine života. 'Terrible twos' ili u slobodnom prijevodu 'strašni dvogodišnjaci'. Ovo je razdoblje karakterizirano stalnim gloženjima, borbama oko toga što se hoće ili neće napraviti i žestokim izljevima emocija.

No, da li je sva ta drama stvarno tako loša? Dr Ted Dix, profesor psihologije sa sveučilišta Texas State kaže: "Sve ovisi o tome kako pristupimo ovom ponašanju. Ako krenemo sa stanovišta da je za djecu dobro da razviju samopouzdanje i nauče preuzimati inicijativu, onda im stalno suprotstavljanje roditeljskim nalozima dođe kao neka vrsta vježbe. Oni moraju u jednom trenutku osjetiti da imaju kontrolu nad situacijom i moraju naučiti da je ta kontrola pozitivan osjećaj."

Grupa dr Dixa promatrala je uzorak od više od stotinjak majki sa djecom prosječne starosti od 20 mjeseci. Majke i njihova djeca bili su smješteni u posebnu igraonicu koja se snimala skrivenom kamerom.

Znanstvenici su na snimkama ocjenjivali ne samo ponašanje djece nego su pratili i do koje su se mjere majke upuštale u interakcije sa svojim mališanima.

Rezultati su pokazali da su djeca majki koje su se daleko više angažirale u igri bila daleko buntovnija i zločestija. Dakle, angažirane majke bile su veća prepreka dječjoj samostalnosti i bunt djece bio je odgovor na majčinska nastojanja da zadrže potpunu kontrolu.

Dr Dix dodaje da bez obzira na to kako se roditelji postave, djeca ovu fazu prerastu. "Većina roditelja vole čuti da zloća njihove djece nije potpuno negativan fenomen. Naporna je i zahtjevna, ali je normalna faza u razvitku djeteta."

Rad grupe dr Dixa objavljen je u stručnom časopisu Child Development.

XS
SM
MD
LG