Linkovi

Povećati američki ulog u ekonomskom razvoju i demokraciji


Dvostranačka skupina visokih političkih i vojnih čelnika poziva kandidate na američkim predsjedničkim izborima da prihvate novi pristup u angažmanu Sjedinjenih Država sa svijetom. U priopćenju koje je objavio Centar za globalni angažman Sjedinjenih Država kaže se da Amerika mora povećati svoja ulaganja u diplomaciju i razvoj, ukoliko želi promicati globalnu stabilnost i prosperitet.

Više od dvadeset visokih američkih političkih dužnosnika, uključujući bivše ministre u Pentagonu i Državnom tajništvu objavilo je prošli tjedan priopćenje u kojem se pozivaju kandidati na predstojećim američkim predsjedničkim izborima da povećaju američki ulog u ekonomskom razvoju i demokraciji.

Bivša državna tajnica Madeleine Albright kaže da sljedećeg američkog predsjednika čeka težak posao. "Sljedeći predsjednik će imati zadatak da obnovi američko čelništvo i vjerodostojnost. Izazov počinje s time da se razumije kako postoji "zlo" na svijetu koje se ne može udobrovoljiti, već mu se mora suprotstaviti i poraziti ga."

"Zlo", kaže gospođa Albright, ne dolazi uvijek u obliku naoružanog neprijatelja. Dok drže svoje vojne snage snažnima i budnima, Sjedinjene Države moraju reorganizirati svoje proračune za pomoć stranim zemljama i ekonomski razvoj kako bi odgovarali izazovima dvadeset i prvog stoljeća.

"Mi smatramo da bi američko čelništvo trebalo ponovno voziti sa svim cilindrima, ne da održava samo američku moć, već ispravnu Ameriku u pravom smislu – kombinirajući razvoj, demokraciju, diplomaciju, izgradnju mira, poticanje prosperiteta, osnaživanje vladavine zakona i poražavanje osovine zla – siromaštva, neznanja i bolesti."

Bivši ministar domovinske sigurnosti Tom Ridge kaže da je u najboljem američkom nacionalnom interesu da pomaže drugim zemljama da postanu snažniji i prosperitetniji partneri. "Ne možemo se samo oslanjati na vojsku da održi Ameriku sigurnom. I ne možemo se samo oslanjati na sebe. Susjedstvo je sad globalno, mi smo ovisni i međuovisni na više načina negoli smo ikad mislili, čak i prije samo dvadeset godina."

Proračun administracije predsjednika Busha za 2008. godinu predlaže 16,4 posto za obranu i 1,2 posto za vanjsku politiku, uključujući diplomaciju i pomoć inozemstvu za razvoj. Bivši američki ministar obrane Frank Carlucci kaže da proračun treba dodatno uravnoteživanje.

"Programi za razvoj nisu tek pokloni drugim zemljama. Jasno je da je u našem interesu da imamo snažne političke, diplomatske i trgovinske partnere širom svijeta."

Međutim, jesu li američki glasači spremni povećati svoje sudjelovanje u rješenju globalnih problema.

"Predsjednik bi sa svojim čelništvom to mogao učiniti. Kongresno čelništvo, slijedeći inspirativnog i motiviranog predsjednika koji objašnjava Amerikancima naše odnose s ostatkom svijeta, to može učiniti.", rekao je Tom Ridhe.

Centar za globalni angažman Sjedinjenih Država sastavljen je od koalicije širokog spektra poslovnih, političkih i nevladinih udruga i agencija za razvoj iz obiju stranaka. Cilj mu je poboljšati razumijevanje javnosti američkih interesa u izgradnji boljeg i sigurnijeg svijeta.

XS
SM
MD
LG