Linkovi

Američki aerodromi upozoreni na moguće 'lažne' komponente za bombu


Američki su aerodromi primili upozorenja saveznih dužnosnika da pripaze na mogućnost da teroristi uvježbavaju 'na suho' unošenje eksplozivnih sastojaka u avione, piše list USA Today. Upozorenje Savezne uprave za sigurnost prijevoza temelji se na četiri neuobičajena slučaja zapljena prtljage na aerodromima u San Diegu, Milwaukeeju, Houstonu i Baltimoreu. Među predmetima koji su u tim slučajevima nađeni u prtljagama bile su 'žice, prekidači, cijevi, dijelovi rastavljenih mobitela, masa nalik glini, te sir u blokovima'!

Uglavnom, agente sigurnosti na aerodromima upozorava se da paze na 'svakodnevne predmete koji izgledaju poput komponenti improviziranih eksplozivnih naprava'. Kako piše USA Today, FBI i druge službe sigurnosti kažu da su teroristi izvodili pokuse i uvježbavali se i uoči ranijih napada – onih od 11. rujna 2001 u New Yorku i Washingtonu, u srpnju 2005 u Londonu, u zavjeri razotkrivenoj u kolovozu 2006 da se izazovu eksplozije zrakoplova na transatlantskim letovima, te ranijima.

New York Times piše da se između senatorice Hillary Clinton i senatora Baracka Obame razvila vrlo žustra razmjena kritika nakon debate demokratskih kandidata u ponedjeljak navečer. Senatorica Clinton jučer je po prvi puta izravno kritizirala senatora Obamu kao neiskusnog po pitanju nacionalne sigurnosti, nazvavši ga – citiramo – 'neodgovornim i – iskreno rečeno – naivnim' zato što je rekao da bi bio voljan sastati se bez preduvjeta sa čelnicima Irana, Sjeverne Koreje i tri druge zemlje.

On, sa svoje strane, odgovara da njezin izborni štab – i ona sama – 'fabriciraju kontroverzu'. Barack Obama također kaže da su stavovi senatorice Clinton u vezi s takvim sastancima jednaki onima predsjednika Busha, odnosno, po njemu, kontraproduktivni. Inače, i samo je pitanje poteklo kao reakcija na memorandum koji je ranije tog dana objavio izborni stožer senatora Obame. U njemu se citiraju ranije kritike gospođe Clinton na račun predsjednika Busha zbog toga što je on, govoreći o iranskom čelništvu, kazao da 'neće razgovarati sa zlim ljudima'.

XS
SM
MD
LG