Linkovi

Američki veleposlanik u Iraku upozorava skeptične senatore protiv povlačenja iz Iraka


Američki veleposlanik u Iraku Ryan Crocker upozorio je protiv povlačenja američkih snaga iz te zemlje prije negoli se ostvare uvjeti za njihov odlazak. U video-linku iz Bagdada veleposlanik Crocker je ponudio Senatu pomiješanu procjenu političkog napretka koji postižu irački čelnici. Iz Washingtona senatski su zastupnici izrazili svoje nestrpljenje s time da iračka vlada nije učinila više i ponovili pozive za smanjivanje broja američkih vojnika.

Veleposlanik Crocker rekao je pred članovima senatskog Odbora za vanjsku politiku da je iračka vlada učinila izvjesni napredak, ali da još mnogo toga treba učiniti. "Svakako vam neću predstaviti iračku vladu kao model efikasnosti koji glatko funkcionira. Sučeljena je s velikim poteškoćama. Stres, opterećenja i napetosti u društvu održavaju se i na rad vlade, i ako postoji jedna riječ kojim bih rezimirao atmosferu na iračkim ulicama, na selu, u gradskim četvrtima i na nacionalnoj razini, onda je ta riječ 'strah'".

Senatori su izrazili razočaranje s iračkom vladom glede tempa napretka. Neki od najkritičnijih komentara jučer čuli su se iz redova predsjednikove Republikanske stranke. Primjerice senatora Chucka Hagela iz Nebraske."Koliko je vremena dovoljno? Ušli smo u petu godinu angažmana i još uvijek ne vidimo da dolazi do političkog pomirenja. Zapravo mislim da 'nazadujemo'.

Predsjednik Bush, koji se jučer nalazio u Tennesseeju, osvrnuo se na kongresnu raspravu o povlačenju vojnika iz Iraka rekavši da se aktualna američka strategija nalazi na pravom putu. "Uspjet ćemo, ako ne izgubimo živce. Uspjet ćemo. Sloboda ima kapacitet da savlada tiraniju u svako doba".

Kongresni zastupnici vratit će se raspravi o Iraku u rujnu, kad veleposlanik Crocker i glavni američki zapovjednik u Iraku David Petraeus budu podnijeli Kongresu izvješće o uspješnosti strategije povećavanja broja američkih vojnika u Iraku...Iz Iraka jučer se putem satelita novinarima obratio i drugi čovjek američke vojske u Iraku general dopukovnik Ray Odierno, rekavši da koalicijska ofenziva koja je počela prije mjesec dana čini "značajan napredak". U svojoj izjavi general Odierno je također upozorio protiv – kako je rekao – "opasnosti i rizika" bilo kakve nagle promjene strategije, za koju se neki članovi Kongresa zalažu.

XS
SM
MD
LG