Linkovi

Žrtve svećenika-pedofila kažu da 'novac ne može izbrisati njihove traume'


Danas je na sudu u Los Angelesu i službeno objavljen sadržaj nagodbe losanđeleske nadbiskupije s oko 500 žrtava seksualnog zlostavljanja, od strane svećenika. Nadbiskupija će žrtvama isplatiti 660 milijuna dolara – oko milijun i tri stotine tisuća dolara po osobi. No, kako saznajemo iz južne Kalifornije, mnoge žrtve tvrde da njihovu patnju novac ne može izbrisati.

Riječ je o do sada najvećoj odšteti što će je Katolička crkva u Sjedinjenim Državama isplatiti žrtvama svećenika-pedofila. Nadbiskup Los Angelesa Roger Mahoney ispričao se žrtvama seksualnog zlostavljanja, kao i svima onima koje je crkva svojim otezanjem u raščišćavanju ovih afera povrijedila. 'Ovo se nije smjelo dogoditi niti će se dogoditi u budućnosti' – rekao je čelnik najveće nadbiskupije u Americi.

No, odšteta je – kako se čini – razmjerno neznatna naknada žrtvama koje su često i desetljećima u tišini podnosile posljedice traumatičnih događaja iz djetinjstva. 'Presude, nagodbe, odšteta – ništa od toga ne može ukloniti bol onih koji su bili silovani ili na drugi način seksualno zloupotrebljeni od strane svećenika iz ove nadbiskupije' – kaže Mary Grant, članica organizacije koja okuplja žrtve svećenika-pedofila. Njezina kolegica Ester Miller kaže da će 'novac od odštete pokriti troškove liječenja.'

Prvi skandali u vezi svećenika-pedofila, te crkvenog zataškavanja ovih afera, počeli su se u Sjedinjenim Državama učestalo otkrivati 2001. godine. Nadbiskupija Bostona je – kako se ustanovilo – bila svjesna mnogih pedofilskih slučajeva, no osumnjičene svećenike nije prijavljivala vlastima ili ih izbacivala iz crkve, već ih je jednostavno premještala u druge župe. Tadašnji katolički nadbiskup Bostona, Bernard Law zbog ovog je skandala prijevremeno otišao u mirovinu.

Nadbiskup Los Angelesa Roger Mahoney se također sučeljava s optužbama da je pokušao zataškati pedofilske afere. Ester Miller, jedna od žrtava, smatra da je Mahoneyeva isprika i odluka da se isplati odšteta puki 'poslovni potez' – kako bi se izbjeglo neugodno suđenje. Inače, Roger Mahoney je izjavio da isplata odštete neće utjecati na glavne aktivnosti njegove nadbiskupije, ali će crkva morati prodati neke nekretnine, posegnuti za novcem iz svojih investicijskih fondova, a dio svote će morati i posuditi.

XS
SM
MD
LG