Linkovi

U izvješću Svjetske banke kaže se da je u nekim zemljama postignut značajni napredak na polju efikasnosti upravljanja i borbe protiv korupcije


Svjetska banka priopćila je da se u određenom broju zemalja može primijetiti napredak u učinkovitosti upravljanja i borbi protiv korupcije. U svom najnovijem izvješću ova organizacija kaže da su solidna uprava i kontrola korupcije osnovni uvjeti ekonomskog razvoja i smanjenja siromaštva.

“Upravljanje” je relativno nov pojam koji se odnosi na učinkovitost poslovanja institucija, komercijalnih tvrtki i mehanizama demokracije te politike koja upravlja određenom zemljom. U izvještaju pod naslovom “Pokazatelji upravljanja u svijetu, 1996-2006”, Svjetska banka tvrdi da je značajan broj zemalja dosta napredovao u poboljšanju upravljanja tijekom posljednjeg desetljeća.

Dobro upravljanje ima za rezultat viši životni standard za sve segmente populacije, tvrdi ko-autor ovog izvješća Daniel Kaufman. "Zemlja koja bitno poboljša kvalitetu vladavine zakona ili kontrolu korupcije može dugoročno očekivati trostruko povećanje u primanjima po glavi stanovnika – na primjer, plaća od tisuću dolara godišnje porast će na tri, a ona od osam na 24 tisuće. Doduše, neko vrijeme treba proći prije nego što se vide rezultati. No, oni su ogromni. Sličan se učinak postiže pri smanjivanju mortaliteta u novorođenčadi, nepismenosti, smanjenju nejednakosti u primanjima, redukciji siromaštva i povećanju ulaganja – i domaćeg i stranog".

Dok se uprava mjeri složenim nizom nezavisnih kriterija, ovaj stručnjak iz Svjetske banke tvrdi da je korupcija ta koja predstavlja glavnu prepreku gospodarskom napretku. "Korupcija je industrija od jednog bilijuna dolara kad se uzme u obzir podmićivanje diljem svijeta. (…) To je ogromna količina, i ona nas skupo košta. Posebice pogađa siromašne. To je nešto poput dodatnog poreza na siromašniju polovicu stanovništva. Ima golem učinak na životni standard, siromaštvo, te pristup osnovnim uslugama poput zdravlja i naobrazbe".

Pri donošenju odluka o pomoći i pozajmicama zemljama koje to zatraže, međunarodne se financijske institucije sve više koriste kriterijem “dobre uprave”, kaže Kaufman. Nordijske zemlje poput Danske i Finske dostigle su gotovo 100 posto u svih šest praćenih kategorija dobre uprave.

No, Kaufman naglašava da je nekoliko europskih zemalja u tranziciji napredovalo na tom polju. "Ovi podaci pokazuju koliko je moguće jednu situaciju promijeniti u roku od osam do deset godina. Primjerice u Srbiji, gdje se puno toga promijenilo, te u Slovačkoj, gdje vidimo značajne promjene od sredine devedesetih".

U ovom izvješću Svjetske banke o kvaliteti uprave još se navode zamjetna pogoršanja u Bjelorusiji, Nepalu, Boliviji, Zimbabveu i Venecueli. Obrađeno je 212 zemalja i teritorija širom svijeta, a podaci se mogu naći na web sajtu www.govindicators.org.

XS
SM
MD
LG