Linkovi

Djeca Cvijeća - roman Maxine Swann


U našoj rubrici Svijet knjige obično predstavljamo djela već renomiranih romanopisaca ili memoaristiku i dokumentarno-povijesna djela sadašnjih i bivši političara i javnih djelatnika. Danas predstavljamo relativno manje poznatu spisateljicu Maxine Swan i njezin nedavno objavljeni drugi po redu roman Djeca cvijeća - Flower Children.

U Djeci cvijeća autorica opisuje četvero djece koja su zabrinuta da će ih nekonvencionalni hippie stil života njihovih roditelja ostaviti izvan tijekova uobičajenih životnih okolnosti. Pristup njihovih roditelja odgoju djece, prema kojem se oni ne miješaju u stvari svojih potomaka, zabave na kojima se gosti kupaju goli i slobodno razgovaraju o seksu, trapez u dnevnoj sobi i iznošena ekscentrična odjeća koju nose, sve to čini da se djeca - Lu, Maeve, Tuck i Clyde – žele uklopiti u taj svijet. Kad krenu u školu prvo su zaprepašteni brojnim pravilima, međutim, potom ih prihvaćaju. U jednom kratkom ulomku Maxine Swann piše:

Naučili su da ne psuju. Dobivaju nagrade za pokornost, za to što slijede pravila do posljednjeg retka. Očarani su tim pravilima, tim despotskim recima koji reguliraju ponašanje i označavaju zabranjene stvari. Proučavaju ih pomno i iscrpljuju svoje učitelje bezbrojnim pitanjima.

Kod kuće djeca postaju oni koji nose roditeljsku odgovornost: potiču oca da počisti kuću, brinu da će zaspati dok vozi, i žele da se "majka sredi i odjene neku pristojnu odjeću". Međutim, sloboda koju su im roditelji dali na neki način kompromitira njihovu dječju nedužnost. U određenom trenutku njihov se svijet počinje rušiti, roditelji se razdvajaju. Ulaze u pubertet užasnuti onim što znaju i što su vidjeli. Čeznu za strukturom, normalnošću i obuzdavanjem – upravo onim stvarima koje njihovi roditelji izbjegavaju.

Na početku romana djeca u dobi od 3 do 9 godina žive na jednoj farmi u ruralnom dijelu Pennsylvanije. Putuju sa svojim roditeljima na prosvjedne skupove po cijeloj zemlji. Slušaju kako njihov otac obrazlaže cijeli niz pitanja – od rata u Vijetnamu do termalne energije, slušaju kako ljubavnici njihove majke i ljubavnice njihova oca razgovaraju o odnosima s drugim ljudima. Majka je bila prava buntovnica od najranije mladosti kad se pobunila protiv ekskluzivnog 'country cluba' svoje majke na Long Islandu. S druge strane, otac, diplomat uglednog Sveučilišta Harvard, pripadao je jednoj staroj ekscentričnoj obitelji i odnosio se prema sitnom pravljenju neprilika kao filozofskom pogledu na svijet.

Godinama kasnije kad se djeca vrate kao odrasli ljudi u posjet kući u kojoj su ranije živjeli, osjećaju svojevrsnu nostalgiju prema stvarima koje su ih nekoć iritirale i zbunjivale. Pri kraju ovog kratkog ali rezonantnog romana autorica Maxina Swann piše:

Osjećali su veliku nježnost prema izvjesnim stvarima. Tu su se okupljale koze. Ovdje još uvijek stoji preša za jabukovaču koja se već godinama ne koristi. Odjednom, osjetili su bijes. Kako se stvari mogu ne koristiti toliko godina? Trebali bi se vratiti, nastaniti ovdje i učiniti da sve opet funkcionira, učiniti da bude točno onako kako je bilo nekoć, replicirati taj svijet – ali zašto? Izgledalo je kao da su na trenutak zaboravili da imaju posve nove druge svjetove i ljude koji na njih čekaju da se vrate u te svjetove. Ali bez obzira na to, zašto replicirati taj svijet koji je prošao? Zato jer je bio tako savršen? Ali nije bio savršen. Ali bio je savršen. Savršen zato jer je bio svijet prije negoli se svijet izmijenio.

Roman se temelji na pripovijetci Maxine Swan istog naslova koja je 1997. godine pobrala mnoge književne nagrade i uvrštena je u knjigu najboljih američkih pripovijedaka te godine. Zapravo, prvo poglavlje romana Djeca cvijeća inkorporira cijelu pripovijetku, međutim, u pripovijedanju autorica koristi dva pripovjedačka tipa – u prvom i u trećem licu – koja se izmjenjuju. Maxine Swann u svom djelu opisuje nekonzistentnost kontrakulture sedamdesetih godina prošlog stoljeća kroz oči mladog djeteta, mijenjajući svjetonazor pripovjedača i njenih troje braće i sestre kako iz djetinjstva idu prema svijetu odraslih. Roman Djeca cvijeća objavila je izdavačka kuća Riverhead.

XS
SM
MD
LG