Linkovi

Tony Blair imenovan međunarodnim mirovnim izaslanikom za Srednji istok


Neposredno nakon ostavke na mjesto premijera, Tony Blair je imenovan međunarodnim mirovnim izaslanikom za Srednji istok.

Imenovanje je došlo od takozvanog diplomatskog kvarteta, koji nastoji obnoviti izraelsko-palestinski mirovni proces. Članovi kvarteta su Sjedinjene Države, Europska unija, Ujedinjeni narodi i Rusija.

Tony Blair je u svom posljednjem govoru pred parlamentom u Londonu izjavio da je mirovno rješenje s dvije države, židovskom i palestinskom, koje žive u miru – 'glavni prioritet'. Da se to postigne, bit će potrebno uložiti mnogo truda – rekao je Tony Blair.

******

Britanija od danas ima novog premijera. Nakon što ga je kraljica službeno zamolila da formira novu vladu, laburist Gordon Brown je izjavio da će njegov kabinet provesti niz novih političkih programa, te da će 'služiti svim građanima odnosno cijeloj zemlji'.

Prije no što je ostavku podnio premijer Tony Blair – koji je na čelu zemlje bio deset godina – u parlamentu je održan njegov posljednji nastup pred cijelim sazivom, gdje je Blair odgovarao na pitanja parlamentaraca.

Među ostalim, rekao je da žali što se britanski vojnici nalaze u opasnim misijama u Iraku i Afganistanu. No, Tony Blair se nije ispričao zbog svoje odluke da podrži Ameriku u ratu protiv terorizma.

U Washingtonu, izvori iz američke vlade kažu da je predsjednik Bush jutros telefonski razgovarao s Tonyjem Blairom te da mu je čestitao.

XS
SM
MD
LG