Linkovi

Republikanci predložili značajnu izmjenu imigracijskog zakona


Washington Post piše da su s ključnim glasačkim testom danas republikanske pristaše temeljite imigracijske reforme jučer stavile naglasak na značajnu promjenu u toj zakonskoj mjeri kojom bi se primoralo ilegalne useljenike da se moraju vratiti u svoje domovine, prije negoli bi im bilo dopušteno da se prijave za legalni status.. Ova promjena mogla bi uzdrmati delikatnu dvostranačku koaliciju koja je izradila zakonski prijedlog o imigracijskoj reformi u Senatu, međutim, pristaše kažu da će možda biti nužno prikupiti dovoljno republikanskih glasova kako bi se osiguralo usvajanje ove mjere do kraja tjedna.

Autori ovog zakonskog prijedloga danas će morati dobiti 60 glasova kako bi ga mogli staviti natrag na razmatranje. Protivnici ove mjere objavili su jučer da je momentum i raspoloženje javnosti na njihovoj strani, te da ako ne uspiju zaustaviti usvajanje danas, to će učiniti do kraja tjedna. Međutim, pristaše tog zakonskog prijedloga svim silama pokušavaju dobiti široku podršku lobista i organizacija za prava imigranata. Jučer su dužnosnici administracije – piše Washignton Post – pozvali u Bijelu kuću poslovne čelnika kako bi od njih zatražili da odustanu od 'finog podešavanja' ovog zakonskog prijedloga i počnu lobirati intenzivno za njegovo usvajanje.

New York Times donosi izvješće iz Arizone gdje se podiže 28 milja duga virtualna ograda na granici s Meksikom. Ako su nastojanja da se uhvate ljudi koji ilegalno pokušavaju ući u Sjedinjene Države ovdje u pustinju južne Arizone igra mačke i miša, Ministarstvo domovinske sigurnosti poručuje da ima pametniju mačku. Ona se pojavljuje u obliku devet skoro trideset metara visokih tornjeva s radarima, kamerama visoke definicije i drugom opremom koja se uzdiže iz polja stabala meskita i lave uokolo ovog gradića.

Poznat pod nazivom Projekt 28, po 28 milja granice koliko će tornjevi pokrivati, ova tzv. virtualna ograda predstavlja okosnicu Inicijative za sigurnu granicu. Riječ je o više milijardi dolara teškom pokušaju da se kombinacijom tehnologije, ljudstva i ograde kontroliraju ilegalni prelasci granice. Pokaže li se uspješnim – piše današnji New York Times – stotine takvih tornjeva moglo bi biti načičkano uzduž šest tisuća američke granice s Meksikom i Kanadom.

XS
SM
MD
LG