Linkovi

U pregovorima između Europske unije i Hrvatske otvara se još šest poglavlja


Ovo je najveći korak naprijed u pregovorima – šest pregovaračkih poglavlja biti će formalno otvoreno na zajedničkom sastanku predstavnika EU i Hrvatske.

Međuvladina konferencija označit će start pregovora za Poglavlje 3. pod naslovom Pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga (poglavlje se smatra izuzetno važnim), potom Poglavlje 6., Pravo trgovačkih društava, Poglavlje 9. Financijske usluge, 10. Informacijsko društvo i mediji, 18. Statistika (kao poglavlje značajno radi poravnavanja statističke prakse što je temelj pomoći iz EU proračuna ) te zadnje, poglavlje broj 32. Financijski nadzor.

Niti jedno poglavlje ne sadrži preduvjet za otvaranje, mjerila ili 'benchmarke', koja ima ili će imati oko trećina od ukupno 33 poglavlja.

Njemačka je u pola godine svog predsjedništva Unijom zaista obavila velik posao - uspješno je koordinirala 27 članica jer se sve odluke o otvaranju usvajaju jednoglasno.

Ovo se, primjerice, nije dogodilo za poglavlje Monetarna unija za Tursku, kojoj je start pregovaranja zakočen od strane nekih članica te će u utorak, nakon Hrvatske, Turska početi pregovore po samo dva nova poglavlja, Statistiku i Financijski nadzor.

Postoji velika vjerovatnost da se do početka sezone godišnjih odmora za Hrvatsku otvorev još dva dodatna poglavlja, čak i jedno sa zadovoljenim preduvjetima za start čime će se broj otvorenih poglavlja približiti polovici.

XS
SM
MD
LG