Linkovi

Uspio sastanak čelnika EU


Summit EU bio je nekoliko zadnjih sati na rubu kraha sve dok Poljska nije pristala na komprimis. Dan još nije počeo kada je prilično orna njemačka kancelarka (uzevši u obzir 36 sati intenzivnih pregovora u kojima je Angela Merkel igrala glavnu ulogu) zadovoljno potvrdila da je dogovor postignut.

On bi trebao stupiti na snagu 2009. godine nakon procesa ratifikacije. Realno gledajući, summit je preživjelo oko 95 posto teksta postojećeg sporazuma, prihvaćenog u 18 od 27 članica. Novi je, pročešljani tekst jednostavniji uz korekcije koje su zadovoljile pojedine članice.

Poljska pobjedom smatra suglasnost da se glasovanje tzv. dvostrukom većinom (odluka prolazi ukoliko je podržana s najmanje 55 posto država i 65 posto stanovništva) primjenjuje tek od 2014. godine. Unija će dobiti izaslanika za vanjske poslove i predsjedavajućeg u razdoblju od dvije i pol godine s obnovljivim mandatom.

Od 2014. godine europska će Komisija brojiti samo 15, a ne 27 povjerenika, ili 28, ukoliko do tada u Uniju uđe Hrvatska. Zeleno svjetlo sporazumu dalo je nade da će se proširenje moći nastaviti u Uniji bolje osposobljenoj za efikasnije funkcioniranje. Iako je evidentno da sadržaj sporazuma nema veze s proširenjem – osim što je potvrdio već postojeće kriterije za ulazak – većina lidera je vezivala nastavak ovog procesa s uspjehom dogovaranja o pravnim temeljima Unije.

XS
SM
MD
LG