Linkovi

Rice: 'Svijet je iznevjerio stanovnike Darfura'


U Parizu je održana međunarodna konferencija o krizi u Darfuru. Nazočila joj je i američka državna tajnica Condoleezza Rice te glavni tajnik Ujedinjenih Naroda Ban Kyi Moon, No, kako iz Pariza javlja Anita Elash, čelnici afričkih zemalja odbili su sudjelovati.

Francuska je donedavno krizu u Darfuru većinom ignorirala. Međutim, za novoizabranog francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya i novog ministra vanjskih poslova Bernarda Kouchnera, Darfur je jedan od najprioritetnijih problema.

Na konferenciji je sudjelovalo više od desetak zemalja. Bila je i američka državna tajnica Rice, kao i glavni tajnik Ujedinjenih Naroda Ban Kyi Moon, te predstavnici Kine koja - kao najveći investitor u Sudanu - ima u toj zemlji značajan utjecaj.

Po dolasku na skup, državna tajnica Rice izjavila je da je svijet iznevjerio stanovnike Darfura: "Moramo sastaviti mirovne snage Ujedinjenih Naroda i poslati ih u zemlju. Moramo podržati snage Afričke unije koje su već tamo. Ima puno toga što moramo učiniti, a ja ću prva otvoreno reći da međunarodna zajednica nije izvršila svoju odgovornost prema Darfuru na učinkovit način."

Konferencije je imala dva cilja: ubrzati slanje mirovnih snaga Ujedinjenih Naroda i Afričke unije te ponovno početi mirovne pregovore između sudanske vlade i pobunjeničkih grupa.

No, konferencija o Darfuru nije naišla na podršku afričkih zemalja. Sudanska vlada nije bila pozvana, a članovi Afričke unije odbili su nazočiti, tvrdeći da se njome samo odvlači pažnja od pravog problema.

XS
SM
MD
LG